Kina mijenja svjetski poredak u tehnologiji radnom snagom koja je spremna da uđe u novu digitalnu eru, i zna da barata podacima, alatima i vještačkom inteligencijom

 

Institut Future Today iz Sjedinjenih Američkih Država smatra da je Kina napravila veliki iskorak ove godine po pitanju vještačke inteligencije i prikupljanja podataka. Toliko daleko da se stvara “novi svjetski poredak u tehnologiji”.

„Bez obzira što se usporio rast kineske ekonomije, bila bi greška da se pretpostavi da je Kina izgubila uticaj“, stoji kao ocjena u izvještaju Instituta Future Today.

Vještačka inteligencija i prikupljanje podataka su digitalne infrastrukture veoma povezane jedna s drugom. Što se više podataka prikuplja, to vještačka inteligencija više napreduje. Zato su analiza i obrada tih podataka bitni, u smislu da budu što razvijeniji i kvalitetniji.

Nije samo tehnološki napredak bitan, jer njega i ne bi bilo bez ljudske snage. Kina je i u tom segmentu učinila puno, shvativši da mora ulagati u ljude, a to se proteklih decenija itekako zanemarivalo. Zato je ojačan srednji sloj. To se postiglo pristupačnijim obrazovanjem i edukacijom, u pravcu onoga što je Kini potrebno za razvoj.

Kina je na osnovu toga dobila radnu snagu koja je spremna da uđe u novu digitalnu eru, i zna da barata podacima, alatima i vještačkom inteligencijom. Time se usmjerava napredak i značajno se ubrzava. Institut smatra da je Kina napokon počela da koristi veliku prednost kvantiteta stanovnika, koji se približava broju od 1,5 milijardi.

„Zahvaljujući svim tim naporima, Kina će sigurno da zadrži dominaciju nad SAD-om u ovoj godini. Ta će se dominacija preliti i na bio-inženjering te istraživanje svemira“, navodi Institut.

Ipak, kad se gleda devet najuticajnijih kompanija svijeta po pitanju novih i ključnih tehnologija, tri su kineske, a šest je američkih. One iz Kine su Baidu, ALibaba Group Holding i Tencent Holdings, dok su američke Google, Microsoft, Amazon, Facebook, IBM i Apple.

Svejedno, do 2030. Kina bi trebala biti uvjerljivo najdominantnija na području vještačke inteligencije, prva u mobilnoj mreži šeste generacije (6G) i samim tim bi znatno uticala na svjetski poredak u tehnologiji.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.