Lansiranje rovera Perseverance je predviđeno za 7,50 u četvrtak po lokalnom vremenu iz Cap Canaverala na Floridi pomoću rakete Atlas V iz United Launch Alliance

 

NASA je u ponedjeljak dala tehničko zeleno svjetlo za lansiranje u četvrtak rovera Perseverance prema Marsu. Na Marsu će robot da traži tragove bivših mikroba koji su možda nastanjivali planetu prije više od tri milijarde godina, a sletjeće 18. februara 2021.

Spremni smo za lansiranje, rekao je vođa svemirske agencije NASA, Jim Bridenstine na konferenciji za novinare ponosan zbog poštovanja kalendara tokom pandemije COVID-19. Ustrajali smo i očuvali ovu važnu misiju.

Lansiranje je predviđeno za 7,50 u četvrtak po lokalnom vremenu. A desiće se iz Cap Canaverala na Floridi pomoću rakete Atlas V iz United Launch Alliance.

Nikada nisam mislio da bi jedan direktor lansiranja mogao da radi od kuće. Međutim, tako radimo posljednjih pet mjeseci, rekao je Omar Baetz zadužen za lansiranje u američkoj svemirskoj agenciji.

Prethodni američki roveri pokazali su da je na Marsu moguć život, tj. da postoje povoljni uslovi za život (ugljenik, voda i povoljna klima).

Ali još ne znamo je li bilo života na Marsu i ova misija, odlučena 2012. i nazvana „Mars 2020“ pokušaće da odgovori na to pitanje. Prvi put u istoriji NASA je posvetila misiju astrobiologiji, istraživanju života, možda sadašnjeg ili bivšeg u jednom drugom svijetu, rekao je Jim Bridenstine.

Rover Perseverance je poboljšana verzija robota Curiosityja koji se spustio na Mars 2012. On će analizirati stijene Marsa, a prije svega uzeće uzorke koje će ostaviti u cijevima na površini sljedećoj misiji da ih donese na Zemlju 2031. godine.

Do sada su samo Amerikanci uspjeli provesti duže operacije na Marsu.  Bilo je to sa četiri rovera: Pathfinder, Spirit, Opportunity i Curiosity, koji je jedini još u funkciji.

Kina će sljedeće godine da pokuša sletjeti na Mars. Njezina misija Tianwen-1 pokrenuta je prošle sedmice. Slijetanje robota na četiri točka predviđaju u maju 2021.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.