Ruska novinska agencija TASS objavila je tekst u kojem se tvrdi da je američka astronautkinja Serena Auñón-Chancellor zapala u psihički nestabilno stanje i izbušila rupu na Međunarodnoj svemirskoj stanici kako bi se posada misije ranije vratila kući

 

Nevjerojatna tvrdnja da je Amerikanka izbušila rupu na Međunarodnoj svemirskoj stanici dio je velikog teksta pod naslovom Dvanaest američkih tvrdnji protiv Roskosmosa i odgovori na njih.

NASA je to odmah demantovala, očekivano, ali je priča očigledno vrlo zanimljiva i isto toliko bizarna. Tim više što dolazi od neimenovanog izvora unutar Roskosmosa koji tvrdi da je Auñón-Chancellor izbušila vozilo Sojuz MS-09.

Činjenica je da su senzori na postaji primijetili smanjenje pritiska u jednom od modula kao rezultat rupe od 2 mm, što je prijavljeno u avgustu 2018. Amerikanci su tvrdili a i dalje tvrde da je rupa nastala na Zemlji dok je letjelica sastavljana. Rusi tvrde da je nastala u svemiru “djelovanjem američke astronautkinje”.

U ruskom izvještaju se dalje tvrdi da je Auñón-Chancellor zadobila trombozu u veni, odnosno stvorio joj se krvni ugrušak u vratnoj žili. Dotad nezabilježenog slučaja kod astronauta. Zbog toga je, kako ruski neimenovani izvor tvrdi, zapala u akutnu psihičku krizu napravivši rupu na stanici kako bi ubrzala povratak na Zemlju.

Ipak, osim tih tvrdnji, nema nikakvih materijalnih dokaza o tom navodnom događaju. Nema čak ni snimka kamere koja je, kako izvor kaže, naprasno prestala raditi upravo u to vrijeme. I uz to, Amerikanci su odbili da pristupe ispitivanju na poligrafu.

Rusi tvrde i da je čak osam rupa bušeno u modulu, međutim samo je jednom oplata i probijena. To svjedoči da su rupe bušene za vrijeme bestežinskog stanja, a to je činio neko s malo znanja o Sojuzu MS-09. To znači da to sigurno nije bio ruski astronaut.

 

NASA odbija sve te tvrdnje

 

“NASA-ini astronauti, uključujući Serenu Auñón-Chancellor, vrlo su cijenjeni i poštovani, služe svojoj zemlji i neprocjenjivo pridonose agenciji. Podržavamo Serenu i njezino ponašanje u profesionalnom smislu. Ne vjerujemo da ima bilo kakve vjerodostojnosti u tim optužbama”, napisala je u petak na Twitteru Kathy Luedens, menadžer ljudskih letova u svemir.

Bill Nelson, administrator NASA-e, navodi da se potpuno slaže s njezinom izjavom.

“Potpuno podržavam Serenu te ću uvijek podržati naše astronaute”, napisao je Nelson.

Međunarodna svemirska stanica smatrana je izuzetkom od generalno zategnutih geopolitičkih odnosa između Rusije i Sjedinjenih Država, koji važe na Zemlji.

Ipak, Rusija je nekoliko puta istakla namjeru da se povuče iz programa Međunarodne svemirske stanice do 2025. godine. Vjerojatno zbog sve veće militarizacije svemira koje doprinosi narušavanju odnosa dvije sile u svemiru, gdje su u stvari, izuzetno dobro funkcionisale.

Serena Auñón-Chancellor
Serena Auñón-Chancellor

Inače, Serena Auñón-Chancellor bila je dio ekspedicije 56/57 koja je krenula 6. juna 2018. sa planom da traje šest mjeseci. Završila je gotovo po planu – za 196 dana, 17 sati i 49 minuta. Američka je astronautkinja je tom prilikom na Međunarodnu svemirsku stanicu otišla kao ljekar.

Drugog januara 2020. objavila je studiju u New England Journal of Medicine o pojavi krvnog ugruška kod jednog astronauta čije ime nije objavljeno u studiji iz razloga privatnosti. Mediji su citirali njene izjave kao glavnog autora studije, ali nije bilo tvrdnji da se zapravo radi o njoj.

(Večernji list)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.