Ruski naučnici dizajniraju moćni teleskop za otkrivanje vanzemaljaca i džinovskih građevina vanzemaljskih civilizacija, a glavna namjena teleskopa će biti monitoring kosmičkih zraka

 

Rusi su počeli da dizajniraju teleskop koji će moći da se koristi za lociranje signala vanzemaljskih civilizacija, ako se oni nalaze u okviru optičkog opsega, izjavio je ruski naučnik Aleksandar Panov.

„Glavna namjena teleskopa će biti monitoring kosmičkih zraka. Ipak, pomoću tog instrumenta moći će da se prate i jaki kratki optički bljeskovi – optički tranzijenti. Uređaj se može koristiti za traženje vještačkih vanzemaljskih signala. Šta su to jaki bleskovi? Moguće je da neko na Zemlju ne šalje signale u radijskom opsegu, nego preko laserskog kanala“, objašnjava Panov.

Civilizacija na Zemlji je takođe sposobna da napravi laserski uređaj za prenos poruka u optičkom opsegu na kosmičke udaljenosti.

 

Ruski teleskop traga za džinovskim vanzemaljskim građevinama

 

Prema riječima Panova, ruska astrofizička kosmička opservatorija „Spektar-M“ (projekat „Milimetron“), pored svog glavnog zadatka istraživanja kosmosa u milimetarskom talasnom opsegu, moći će da traži i džinovske građevine vanzemaljskih civilizacija.

Projekat SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence, Potraga za vanzemaljskom civilizacijom) jeste zajednički naziv za projekte koje realizuju naučnici iz cijelog svijeta u cilju potrage za vanzemaljskim tragovima svjesnog uma.

„Te građevine bi morale da su vrlo uočljive pri infracrvenom zračenju, ako je unutra održiva temperatura za životnu aktivnost živih bića. Dio naučnog programa u Rusiji koji je baziran na stvaranju teleskopa ‘Spektar-M’ (projekat ‘Milimetron’) orijentisan je na taj zadatak“, dodao je on.

Prvi put je ideju o mogućnosti postojanja astroinženjerskih objekata, koje su izgradile visokorazvijene vanzemaljske civilizacije, prezentovao prije više od pola vijeka američki teoretičar fizike Frimen Dajson.

On je pretpostavio da radi dobijanja cjelokupne energije za osvjetljenje svoje civilizacije, vanzemaljci mogu da ga zaključaju u sferu. Ova ideja je dobila naziv „Dajsonova sfera“.

Panov je podsjetio na poznatog kandidata za te astroinženjerske objekte – zvezdu Tabi u sazviježđu „Labuda“ kod koje su ustanovljeni neobični periodi promjene osvjetljenosti. Međutim, nema dokaza da su za zatamnjenje zvijezde odgovorni neki vanzemaljski objekti.

U 2013. godini je planirano da „Milimetron“ počne da radi 2019. godine. Pri formiranju Federalnog kosmičkog programa za 2016-2025. godinu, zbog sekvestra, „Milimetron“ je ipak izostavljen iz programa i biće ponovo uključen za sljedeći period, a početak rada nije planiran prije 2027. godine.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.