Proizvođači mobilnih telefona iz Kine su se udružili pod nazivom Global Developer Service Alliance (GDSA) kako bi ugrozili Google dominaciju

 

HUAWEI, Xiaomi, Oppo i Vivo rade zajedno na platformi koja će kreatorima izvan Kine omogućiti svoje aplikacije postaviti u sve trgovine aplikacija u isto vrijeme. Proizvođači mobilnih telefona su se udružili pod nazivom Global Developer Service Alliance (GDSA), nadajući se da bi ovim potezom ugrozili dominaciju Google-ovih aplikacija, piše The Verge.

Kako je Google Play trgovina zabranjena u Kini. Korisnici android mobilnih telefona moraju da skidaju aplikacije iz različitih trgovina, kojima većinom upravljaju Huawei i Oppo.

Ipak, izvan Kine je Google-ova trgovina dominantna, jer su na jednom mjestu sve aplikacije kreatora. Ovaj monopol znači da ostale trgovine aplikacija imaju svjetski problem da podrže kreatore. To može biti promijenjeno razvojem nove kineske platforme.

Na stranici GDSA kažu da je plan da se njihove usluge koriste u devet zemalja, uključujući Indiju, Indoneziju, Rusiju i Maleziju.

 

Play trgovine predstavlja veliki problem za Huawei

 

Reuters ističe da su ove kompanije jake u različitim regijama, Xiaomi u Indiji, a Huawei u Europi, i da zajedno učestvuju u prodaji preko 40 posto mobilnih telefona u svijetu, prema podacima iz četvrtog tromjesečja 2019. godine.

Nova platforma će, da dopusti kreatorima aplikacije u isto vrijeme da postavljaju u sve trgovine. Time će omogućiti neku razinu jednakosti među postojećim trgovinama aplikacija.

Internacionalna dominacija Play trgovine predstavlja veliki problem za Huawei, koji je prošle godine izgubio licencu da nudi korisnicima Googleove aplikacije i usluge.

Ovo je bio toliki problem da je Huawei odlučio da ne pusti službeno prodaju na svjetskom nivou svoj novi model, Mate 30.

Osim toga, iz ove kompanije su rekli da trenutno rade na razvoju vlastitog operativnog sistema, Harmony OS. U njega je uloženo milijardu dolara, a koji će biti alternativa za Googleove usluge.

Play trgovina donosi veliku zaradu Google-u, koji dobiva 30 posto od svake prodaje aplikacije. Prema jednom analitičaru kojeg je konsultovao Reuters, Google je tokom prošle godine zaradio 8,8 milijardi dolara od nje.

Prema pisanju Reutersa, pokretanje GDSA platforme planirano je u ožujku, ali zbog koronavirusa može se dogoditi da bude prolongirano.

(The Verge/Reuters)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.