U Rusiji napravljen materijal za buduće 5G komunikacione uređaje, a ruski načnici tvrde da je ovaj kompozitni sloj od silicijuma i aluminijuma bez premca u svijetu

 

Stručnjaci Saratovskog državnog univerziteta napravili su jedinstveni materijal za 5G komunikacione mreže, javlja časopis „Applied Physics Letters“.

Prema riječima naučnika, materijal za 5G komunikacione mreže je kompozitni sloj koji je bez premca u svijetu i povećaće efikasnost primopredaje podataka smanjenjem smetnji.

Materijali, koji dobro apsorbuju elektromagnetno zračenje i slabo ga reflektuju, veoma su traženi u proizvodnji savremenih komunikacionih sistema, navodi se u članku.

Naučnici su objasnili da je njihov zadatak borba protiv smetnji koje nastaju usljed blizine velikog broja antena koje rade na istoj frekvenciji.

Većina takvih materijala, koji danas postoje na tržištu, fokusirana je samo na rad sa zračenjem u decimetarskom i centimetarskom dometu.

Istovremeno, novi bežični komunikacioni protokol 5G, koji je, prema istraživačima, desetine i stotine puta brži od prethodnih generacija, koristi milimetarski opseg, piše časopis.

„Naš materijal je kompozitni sloj od silicijuma i aluminijuma koji se nanosi na kvarcno staklo. Debljina sloja je oko 100 puta tanja od vlasi kose čovjeka“, objasnio je viši naučni saradnik laboratorije „Materijali za specijalnu namjenu“ pri Saratovskom državnom univerzitetu Andrej Starodubov, dodajući da novi kompozit smanjuje snagu reflektovanog zračenja više od deset puta.

Prema riječima autora, za rad u milimetarskom opsegu talasnih dužina ne postoje direktni ekvivalenti ruskom materijalu.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.