Ažuriranje pod nazivom „version 22518“, koje se može testirati unutar Windows 11 Insider-a kao otvorenog softvera za testiranje novih opcija prije njihove zvanične objave i dostupnosti za sve korisnike, donosi možda i najveću senzaciju – Voice Access

 

Najvažnija promjena unutar „version 22518“ ažuriranja o kojoj je već pisao i IT mixer i koja bi mogla da oduševi mnoge korisnike je uvođenje „Voice Access“.

Svima je poznat glasovni asistent Cortana čija upotreba nije baš zaživjela. Bezobzira na to što je Microsoft od nje vjerojatno više očekivao, rad na aspektu glasovnih naredbi u Windows-ima i dalje se nastavio. Microsoft je i dalje jedan od lidera u polju glasovnog prepoznavanja i računarske sinteze govora.

Voice Access je sve navedeno, ali opet mnogo drugačije od običnog alata za prepoznavanje glasa.

 

Kontrola računara

 

Njegova je namjena da omogućava svim korisnicima kontrolu računara. Kontrolisanje se ne odnosi samo na pojedine elemente ili aspekte rada u Windows-ima, već na sve dijelove.

S Voice Accessom može se odrađivati navigacija kroz aplikacije, početi interakcija s manjim elementima grafičkog korisničkog interfejsa, emulirati naredbe mišem, upravljati unosima teksta ili provoditi ostale zadatke koji obično zahtijevaju ručnu kontrolu.

Ovo zapravo nije sve. Voice Access omogućava i aktivnosti poput pretraživanja veba ili čitanje i uređivanje poruka elektronske pošte.

Voice Access može da radi i bez povezanosti računara s mrežom, a trenutno samo podržava engleski jezik (English-U.S.).

 

Početak rada sa Voice Access-om

 

Unutar menija „Settings“ potrebno je da se izabere „Accessibility“ i smjestiti se u sekciju „Speech“.

Kod početnog uključenja Voice Access-a unutar „Speech“ sekcije, korisnik će morati da namjesti postavke ovog alata i u tome mu može pomoći interaktivni vodič koji dolazi s uputstvima.

Na početku može da se izabere da li će se Voice Access prilikom sljedećeg uključenja računara automatski da pokrene ili da se za njegovo pokretanje odredi glasovne naredbe tj. prečice na tastaturi (Alt+Shift+C ili Alt+Shift+B).

Glasovne naredbe odnose se na početak korišćenja i na prvi pogled izgleda kao da se radi o uobičajenom alatu.

Međutim, postoji cijeli vodič za Voice Access glasovne naredbe.

Vodič je podijeljen u sljedeće kategorije:

 • Upravljanje Voice Accessom i mikrofonom
 • Interakcija s aplikacijama
 • Interakcija s kontrolama
 • Interakcija sa segmentima programa koji se po potrebi koriste unutar korisničkog interfejsa
 • Kontrola miša i tastature
 • Diktiranje teksta
 • Označavanje teksta
 • Uređivanje teksta
 • Navigacija kroz tekst
 • Diktiranje interpunkcijskih znakova
 • Diktiranje simbola

Prvi utisci su da je ova funkcija potencijalno skrivena senzacija Windows 11 OS, koja, ako zaživi, može da bude izuzetno moćan alat s kojim se putem glasovnih naredbi obavlja veliki dio aktivnosti unutar operativnog sistema.

Jedini problem je, a i sam Microsoft ga je potvrdio, što Voice Access ne može da bude funkcionalan u okolini gdje je mnogo pozadinske buke.

(PC Chip)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.