Ruski naučnici razvili su sistem koji koristi proces ‘imunizacije’ savremene informacione infrastrukture za zaštitu od sajber napada, pokazuju rezultati studije objavljeni u naučnom časopisu „Simetri“

 

Sistem za zaštitu od sajber napada koji su razvili stručnjaci Instituta za sajber bezbjednost i zaštitu informacija Politehničkog univerziteta „Petar Veliki“ u Sankt Peterburgu (SPbPU), omogućava brz odgovor na upad uljeza u zaštićeni infrastrukturni objekat.

Kako je za „Sputnjik“ saopšteno iz sektora za odnose sa javnošću univerziteta, „pristup se zasniva na ideji da za svaku neovlašćenu akciju sistem automatski generiše simetričan odgovor koji neutrališe štetu od akcije ili je minimizira“.

Naučnici su pojasnili da su adekvatnost odgovora i velika brzina njegovog generisanja mogući zahvaljujući obimnoj bazi znanja, uključujući scenarije sajber napada i skupove odbrambenih reakcija. Korišćenje mehanizama vještačke inteligencije, prema njihovim riječima, omogućava optimizaciju izbora najpogodnijih scenarija.

„Upotreba bioinspirisanih principa (principa funkcionisanja imuniteta tijela) za zaštitu savremenih tehničkih sistema ne samo da će povećati nivo njihove bezbjednosti, već će i nadalje odrediti principe formiranja tehničkih sistema otpornih na sajber napade“, rekao je Evgenij Pavlenko, saradnik na Institutu u Sankt Peterburgu.

Prema njegovim riječima, rezultati dobijeni matematičkim modeliranjem potvrđuju efikasnost i održivost pristupa.

„Pored toga, eksperimentalno je potvrđena potreba za prioritetnom zaštitom kritičnih čvorova, dok imunizacija nekritičnih čvorova nije značajno uticala na povećanje nivoa zaštite“, dodao je naučnik.

Prema riječima stručnjaka, razvoj može naći svoju primjenu u industrijama poput energetike i proizvodnje. Trenutni nivo razvoja ovih industrija karakteriše velika, često distribuirana, mrežna infrastruktura, prisustvo redundantnih čvorova i jasno definisane kritične komponente, koje su najčešće meta sajber napada.

Iz SPbPU je saopšteno da će ovo istraživanje biti nastavljeno u okviru rada za koji je dobijena stipendija predsjednika Ruske Federacije za državnu podršku mladim ruskim naučnicima „Obezbjeđivanje informacione bezbjednosti složenih sistema zasnovanih na vještačkoj imunizaciji“, dodeljene Evgeniju Pavlenku.

(Sputnik Srbija)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.