Kompanija „Google“ kažnjena je novčanom kaznom od 11.000 dolara zbog kršenja ruskog zakona time što nije isključila štetan sadržaj iz pretrage na internetu, saopštila je Ruska državna regulatorna služba za komunikacije „Roskomnadzor“.

Ruska agencija „RIA Novosti“ javila je da je ovakva mjera uslijedila kao odgovor na selektivno filtriranje rezultata na pretraživaču „Google“.

„Roskomnadzor“ je ranije prijetio da će kazniti tehnološkog giganta, uz napomenu da će sve zvanične procedure biti završene do kraja jula.

U današnjem saopštenju „Roskomnadzor“ navodi da se više od trećine internet adresa iz registra štetnog sadržaja i dalje pojavljuje u rezultatima pretrage, prenijela je „Raša tudej“.

Stručnjaci su u maju saopštili da „Google“ krši ruski zakon o informisanju time što selektivno filtrira rezultate pretrage.

„Google“ je ranije ove godine kažnjen sa 7.520 dolara zbog nepoštovanja ruskog zakona u kojem se od svih pretraživača na internetu zahtijeva da filtriraju i blokiraju sadržaj sa internet stranica koji je u posebnom registru okarakterisan kao protivzakonit.

(SRNA)