Novi materijal je dugotrajan i otporan na niske temperature, namijenjen je za kamuflažu vojne tehnike u snježnim područjima

 

Ruski holding „“ razvio je materijal koji apsorbuje radio-talase, a namijenjen je za kamuflažu vojne tehnike u snježnim područjima.

Smanjuje domet otkrivanja vojne tehnike tri-četiri puta, saopštila je pres-služba kompanije, koja je dio državne korporacije „Rosteh“.

„Trenutno je kompanija-proizvođač CKB RM (dio ‘Roselektronike’) spremna za serijsku proizvodnju novog materijala napravljenog na bazi niti sa nanostrukturisanim feromagnetnim mikro žicama“, navodi se u saopštenju holdinga.

Ističe se da je materijal dugotrajan, otporan na niske temperature.

Pored toga, materijal za kamuflažu ima koeficijent refleksije 0,5 odsto, odnosno apsorbuje elektromagnetno zračenje radara za 99,5 odsto, a odbijeni talas onemogućava radaru da otkrije i identifikuje maskirani objekat, prenosi Sputnjik.

Ranije je komandant 11. tenkovskog puka SAD, pukovnik Skot Vudvord priznao da su ruski radio-elektronski sistemi bolji od američkih. Prema njegovom mišljenju, novi ruski radari imaju mogućnost da otkriju protivnika bez obzira na vrstu kamuflaže. Posebno su ugroženi tenkovi i oklopna vozila, opremljena aktivnim sistemima zaštite od protivtenkovskih navođenih raketa. Uzrok toga su senzori i radari za otkrivanje leteće municije.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.