„Izazov“ (rus. „Vыzov“) je prvi film u istoriji kinematografije u kome će profesionalna glumica snimati scene u svemiru

 

Glumica Julija Peresiljd, reditelj Klim Šipenko i kosmonaut Anton Škaplerov sutra će poletjeti na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi snimili prvi igrani film u svemiru radnog naziva „Izazov“, saopštila je pres-služba „Roskosmosa“

„Rezervnu posadu čine kosmonaut ‘Roskosmosa’ Oleg Artjomov, glumica Alena Mordovina i snimatelj Aleksej Dudin“, precizirano je u saopštenju.

Sastav filmske ekipe odobrila je državna komisija kojom je predsjedavao generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

„Izazov“ (rus. „Vыzov“) je prvi film u istoriji kinematografije u kome će profesionalna glumica snimati scene u svemiru. Time je „Roskosmos“ prestigao Nacionalnu vazduhoplovnu i svemirsku administraciju (NASA) i „Spejs iks“ koji su planirali da pošalju u svemir holivudsku zvezdu Toma Kruza i reditelja Daga Lajmana.

Ruska filmska ekipa će poleteti u orbitu svemirskom letjelicom „Sojuz MS-19“. Lansiranje je planirano u 11.55 časova po moskovskom vremenu 5. oktobra sa platforme „Vostok“ na kosmodromu Bajkonur. Oko devet minuta kasnije letelica će biti u orbiti.

Let do Međunarodne svemirske stanice trajaće otprilike tri sata i 17 minuta. Očekuje se da će „Sojuz“ pristati na ruski segment „Rasvet“ na MSS oko 15.12 časova po moskovskom vremenu.

Tamo ih čeka međunarodna ekspedicija koju čine Rusi Oleg Novicki i Petar Dubrov, dvojica Amerikanaca i po jedan Japanac i Francuz.

Ruski kosmonauti će pomagati filmskoj ekipi u snimanju filma. Planirano je da Peresiljd i Šipenko provedu 12 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Takođe, planirano je da se prizemlje u stepama Kazahstana 17. oktobra.

Drama radnog naziva „Izazov“ je zajednički projekat „Roskosmosa“, „Prvog kanala“ i ruske produkcije „Yellow, Black and White“. Radnja filma govori o doktorki koja je sticajem okolnosti primorana da poleti u orbitu kako bi spasila život kosmonauta.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.