Microsoft Windows 11 je najsigurniji Windows sistem u istoriji, ali njegova ugrađena bezbjednosna funkcija može da smanji performanse igara

 

UL benchmark, izdavač 3DMark softvera, izvjestio je da je nakon niza testova utvrđeno da Microsoftova funkcija bezbjednosti zasnovana na virtuelizaciji (VBS) operativnog sistema Windows 11 izaziva ozbiljan pad performansi igara i do 30%.

Puni naziv ove funkcije je “bezbjednosna funkcija zasnovana na virtuelizaciji”. Ova funkcija je podrazumjevano aktivna u novom sistemu Windows 11. Međutim, ako korisnici nadograde sa Win10 na Win11, ova funkcija neće biti podrazumjevano omogućena. Kada je ova funkcija aktivna, Win11-ov rezultat i performanse igre će se smanjiti.

U testiranju “Tomb Raider: Shadow” u Windows-u 11, rezultati pokazuju da je igranje u različito u odnosu na verziju softvera, a razlog za ovaj rezultat može biti razlika u verziji softvera sistema Win 11.

 

Microsoft VBS funkcija poboljšava performanse Windows 11

 

Sigurnosna funkcija Microsoft VBS koristi virtuelizaciju hardvera za stvaranje bezbjedne memorijske oblasti za pokretanje programa. Tako izoluje program od operativnog sistema.

Ako je ova funkcija aktivna, zaštita sistema se značajno poboljšava kako bi se sprečili zlonamjerni napadi. Prema izvještaju, ova funkcija nije od velikog značaja za obične korisnike.

Nadamo se da Microsoft može podrazumjevano onemogućiti ovu funkciju u službenoj verziji operativnog sistema Windows 11. Naravno, Enterprise korisnici mogu izabrati da je ručno omoguće.

UL benčmarkovi kažu da će ubuduće ažurirati 3D Mark softver za testiranje kako bi aktivno otkrivao da li je u korisničkom sistemu omogućena VBS funkcija, kako bi se osigurala vjerodostojnost rezultata testa.

3D Mark ima novu nadogradnju (verzija 5.43) koja pruža podršku za najnoviji GPU. Ažuriranje takođe poboljšava tačnost pregleda procesora Intel Tiger Lake. Štaviše, on rješava prethodni problem otkrivanja netačne frekvencije.

U operativnom sistemu Windows 11, u meniju “Start”, Microsoft je rekao da će se fokusirati na korisnike i njihov sadržaj. Uz moć oblaka i Microsoft 365, Start meni će korisnicima pokazati dokumente koje su nedavno pregledali na različitim uređajima.

(Gizchina)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.