Ruski koncern za naoružanje „Rosteh“ objavio je zvanično saopštenje za javnost u kojem se kaže da je kompanija već razvila „pametnu“ municiju. Prema dostavljenim informacijama, municija će sada lakše pogađati ciljeve, savladavajući ometanje od strane neprijateljskih elektronskih sredstava.

 

Kompanija je izrazila uvjerenje da nova „pametna“ municija posjeduje karakteristike za upotrebu u svim borbenim uslovima.

Veliki broj ruskih elektronskih i štampanih medija prenio je informaciju da nova municija koristi „vještačku inteligenciju“.

„Koncern za istraživanje i proizvodnju „Techmash“ državne korporacije „Rosteh“ razvio je novi softverski i analitički kompleks za „pametnu“ municiju. Proizvod će poboljšati tačnost pogađanja ciljeva i moći će da izbjegne neprijateljska sredstva elektronskog ratovanja“, navodi se u izjavi.

Industrijski direktor kompanije Bekan Ozdoev rekao je u izjavi da je ideja ruskih inženjera bila da punjenje određene municije učini neranjivim za neprijateljske sisteme elektronskog ratovanja.

Takođe tvrdi da je njihova „pametna“ municija bolja od zapadne, posebno u snazi i efikasnosti radio smetnji.

U projektu je učestvovala i lokalna kompanija specijalizovana za radarske sisteme i avionsku municiju, kompanija pod nazivom „NIIEP“.

 

Vodeći ruski proizvođač

 

Ruska kompanija „Rosteh“ je državna kompanija. Više od 800 ruskih naučnih i istraživačkih organizacija nalazi se u 60 regiona Rusije pod njenim rukovodstvom.

U odbrambenoj industriji Rosteh je vodeći ruski proizvođač avio konstrukcija i radarskih sistema.

Kompanija, takođe, učestvuje u projektu „Pametni grad“ isporučujući naprednu tehnologiju. Rosteh je uključen u digitalizaciju proizvodnih pogona ruske ekonomije, izgradnju mreže 5G, industrijski internet i sisteme podataka.

Ruska kompanija sarađuje na različitim projektima sa Boingom, Airbasom, Dajmlerom, Pirelijem, Renoom i drugima.

Ruska vojska se priprema za masovnu modifikaciju u kojoj će najraznovrsni borbeni sistemi biti kontrolisani vještačkom inteligencijom. Planira se da jedinice bude povezane i opremljene ovakvim sistemima do 2025. godine.

(Informer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.