Krave muzare na jednoj ruskoj farmi dobile VR uređaje pomoću koje, tvrde vlasnici, žive srećnije i opuštenije živote

 

Krave muzare na jednoj ruskoj farmi dobile su VR uređaje, tj. specijalizovani sistem za virtuelnu stvarnost prilagođen ‘strukturalnim karakteristikama kravlje anatomije’ te ih se tretira posebnim simuliranim programom ‘jedinstvenog polja tokom ljeta’.

Ministarstvo argikulture i hrane iz Moskve je, naime, pokrenulo istraživanje prema kojem tvrdi da postoji veza između emotivnog stanja krava i kvalitete njihovog mlijeka.

Prvi testovi su navodno ‘poboljšali emotivno stanje cijelog krda’.

 

Modernizacija proizvodnje mlijeka VR-om

 

Farmeri i VR stručnjaci zajednički su radili na proizvodnji VR sadržaja koji bi kravama bio uvjerljiv: unutar naglavnih setova tako im se prikazuju prizori ugodnog prostranog polja u ljeto, umjesto da oko sebe gledaju tipično okruženje farme.

Prema službenoj objavi ministarstva, pokusi se vrše na području RusMoloko farme u moskovskom okrugu Ramensky.

“Rezultati istraživanja sprovedenih u različitim državama svijeta pokazuju da krave vole opuštrenu atmosferu i da to utiče na kvalitet i ponekad čak kvanitet proizvedenog mlijeka” piše u izvještaju.

Naučnici će razmotriti djelotvornost programa u dugotrajnom istraživanju pa će, ako sve prođe po planu i ako rezultati budu pozitivni, projekt dodatno proširiti, prenosi BBC.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.