Ruski predsednik Vladimir Putin otvorio je novi auto-put „Neva“ koji spaja Moskvu sa Sankt Peterburgom, a kako je saopšteno, put će biti poligon za testiranje i primjenu naprednih tehnologija

 

Novi auto-put M11 dužine 700 kilometara treba da postane pravi poligon za testiranje i primjenu naprednih tehnologija, kako u IT sektoru, tako i u oblasti saobraćaja, a biće jedan od najbezbjednijih u Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin otvorio je novi auto-put koji spaja Moskvu sa Sankt Peterburgom, a kako je saopštio, put će se zvati „Neva“.

Putin je rekao da je odluka o nazivu puta doneta putem javnog glasanja, a među predloženim imenima bili su i „Valdaj“ i „Dve prestonice“. Infrastruktura trase, poručio je ruski lider, biće najsavremenija, kao i sâm put.

Prosječno vrijeme putovanja iznosiće oko pet i po sati, u poređenju sa prethodnih osam časova, koliko je trajao put besplatnom trasom M10 Moskva-Sankt Peterburg.
Stručnjaci su uvjereni da će ovaj auto-put, pored povećanje brzine prevoza putnika i robe, dati i novi podsticaj za razvoj važnih industrijskih grana, kao i mogućnost za primjenu novih tehnologija.

 

Vozila bez pilota

 

Predviđeno je da se od proljeća 2020. godine na auto-putu M11 započne testiranje bespilotnih vozila.

Grigorij Volkov, direktor Departmana za putnu infrastrukturu, najavio je da će u naredne dve do tri godine biti otvorene posebne trake za kretanje bespilotnih kamiona.

Ovaj projekat bi trebalo da smanji troškove transporta za 15 procenata, a vrijeme isporuke robe iz glavnog grada do Sankt Peterburga za 38 odsto. Sva tehnika za održavanje ovakve vrste modernih auto-puteva biće automatizovana.

Auto-put M11 predstavlja visokotehnološki projekat u sferi saobraćaja, pa samim tim zahtjeva i razvijenu komunikacionu mrežu. Prema postojećim planovima, duž cijele trase biće izgrađeno preko 100 prijemnika koji će obezbjeđivati stabilan 4G signal, a mreža će početi da funkcioniše već u prvom kvartalu sledeće godine.

 

Cijela trasa će biti prekrivena internetom

 

Vjačeslav Petušenko, predsednik državne kompanije „Avtodvor“, ističe da će ceo auto-put biti pokriven mrežom pete generacije, što će omogućiti izuzetno precizno lociranje bespilotnih vozila sa mogućim odstupanjem od 5 do 10 santimetara.

Izgradnja auto-puta M11 započeta je 2012. godine, a očekivalo se da će radovi biti završeni do 2018, pred početak Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Do odlaganja završetka radova došlo je zbog nezgodnog terena prekrivenog močvarama, potrebe za izgradnjom novog mosta preko Volge, ali i otkrivanja arheoloških nalazišta koja su zahtjevala prilagođavanje i promjenu postojećih planova.

Za izgradnju ovog auto-puta izdvojeno je oko 550 milijardi rubalja, odnosno osam milijardi evra.

 

Promocija motora na gas

 

Između ostalog, zamisao je da ova trasa doprinese i promociji motora na gasni pogon.

Viktor Zubkov, predsednik upravnog odbora „Gasproma“, ističe da je sa predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o popularizaciji i razvoju tržišta gasa.

Prema njegovim riječima, prednost motora na gasni pogon u odnosu na benzinske i dizel-motore je niska cijena.

Pres-služba „Gasproma“ izdala je saopštenje da su ove jeseni učesnici mitinga „Gas u motorima-2019“ imali mogućnost da ispitaju sposobnosti motora sa gasnim pogonom, prešavši preko osam hiljada kilometara u Rusiji, Njemačkoj, Belgiji, Srbiji, Bugarskoj i Turskoj.

Ova kolona automobila je imala priliku da prođe i novom trasom M11. Postoje planovi za razvijanje guste mreže benzinskih stanica na auto-putu M11, a izgradnja je već u toku.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.