Najnoviji ruski protivvazdušni sistem „S-500 prometej“ nema adekvatnog rivala u svijetu kada je riječ o borbi sa cijelim spektrom vazdušnih ciljeva, uključujući i objekte koji lete hiperzvučnim brzinama.

Ruski vojni izvori otkrivaju da je riječ o daljoj evoluciji sistema „S-400“.

Novi sistem posjedovaće veći radijus prilikom detekcije ciljeva i efektivni domet raketa.

Generalni direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov ističe da će „S-500“ biti u stanju da presretne bilo koji cilj.

Sistem „S-500“ moći će da djeluje protiv kompletnog spektra vazdušnog oružja, uključujući hiperzvučne leteće objekte i bojeve glave interkontinentalnih balističkih raketa.

Osnovna „protivavionska“ raketa koju će primjenjivati „S-500“ biće „40N6“. Ona će moći da obara ciljeve na daljini i do 400 kilometara. Ova raketa već se nalazi u naoružanju sistema „S-400“.

Za presretanje balističkih ciljeva i hiperzvučnih letećih objekata razvija se „porodica“ raketa „77N6“. Ove rakete trebaju da zamjene starije modele „9M82“, koje koristi sistem „S-300“.

Smatra se da će „prometej“ moći da ostvari efektivni horizontalni domet i do 600 kilometara, dok će se u odnosu na „S-400“ dramatično povećati visina presretanja vazdušnih ciljeva.

Naime, novi tipovi raketa omogućiće borbu sa neprijateljskim ciljevima u bližem kosmosu.

Nove mogućnosti sistema „S-500 prometej“ ne isključuju mogućnost obaranja izviđačkih satelita koji se kreću po niskoj Zemljinoj orbiti, prenosi „Ruska riječ“.

Prema riječima Čemezova, fabrička ispitivanja sistema „S-500“ završena su i već ove godine prvi elementi ovog, po svemu sudeći, superiornog oružja biće isporučeni ruskim snagama.

(Nezavisne / Srna)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.