Microsoft ne želi da aplikacija EdgeDeflector preusmjerava korisnike sa Edge-a na rivalske pregledače interneta

 

Microsoft je ugradio različite proizvode i servise u Windows operativni sistem. To uključuje i Edge internet pregledač, kao i Bing pretraživač.

Ranije ove godine, kompanija je pokušala da natjera korisnike da Bing načine svojim podrazumjevanim pretraživačem, ali se to mnogima nije svidelo.

Situacija je dovela do toga da je developer Daniel Aleksandersen kreirao aplikaciju EdgeDeflector. Ona Windows 11 korisnicima omogućava da otvaraju linkove koristeći njihov izabrani brauzer, umesto nametnutog Edgea.

Međutim, izgleda da je Microsoft odlučio da EdgeDeflector aplikaciju blokira u predstojećem ažuriranju za Windows 11.

U izjavi za The Verge, predstavnik Microsofta je istakao: „Windows otvoreno dozvoljava aplikacije i usluge na svojoj platformi, uključujući različite veb pretraživače. Istovremeno, Windows nudi određena sveobuhvatna korisnička iskustva za WindoWs 10 i WindoWs 11, a iskustvo pretrage iz taskbara je jedan od takvih primjera i on nije dizajniran kako bi bio preusmjeravan. Kada postanemo svjesni nepravilnog preusmjeravanja, objavljujemo ispravku“.

Sugeriše se da EdgeDeflector nije glavni krivac za blokiranje. Razlog je to što su Firefox i Brave nešto slično počeli da primjenjuju u svoje pregledače, a kako Firefox ima više od 200 miliona korisnika, taj potez je privukao pažnju Microsofta.

(The Verge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.