Apple je objavio da će će kupcima ponuditi mogućnost servisiranja vlastitih uređaja preko “Self Service Repair” programa

 

Zanimljive vijesti stižu iz Apple-a, bar za one sa manjim budžetom. Apple je objavio da će kupcima ponuditi mogućnost servisiranja vlastitih uređaja preko „Self Service Repair“ programa.

Početkom sljedeće godine, prvo za tržište SAD-a, a kasnije i na ostalima, Apple će kupcima nuditi upute, rezervne dijelove i alate za popravljanje uređaja. Korisnik kojem se razbije ekran, oštetiti zvučnik ili baterija izgubi na kapacitetu, moći će od Applea naručiti potrebnu opremu da sam obavi popravak.

Na primjer, nedavno je otkriveno da bi pokušaj zamjene ekrana iPhonea 13 putem neovlaštene trgovine treće strane pokvario Face ID, ali s obzirom na to koliko skupe službene popravke koštaju, neki kupci možda neće htjeti platiti toliki novac.

Imajući to u vidu, Apple je poslušao svoje kupce i zvanično najavio novi program pod nazivom Self Service Repair. Ovo će doći u obliku posebne online trgovine koja će korisnicima omogućiti pristup preko 200 originalnih dijelova i alata koji će im pomoći da poprave vlastite uređaje.

Od sljedeće godine moći ćete sami popraviti svoj iPhone
Popravite sami svoj iPhone telefon

U ovaj program će prvo biti uključeni smartfoni iz iPhone 12 i iPhone 13 serije, a nakon njih i Mac računara sa M1 procesorima. Ovo je zaista hvale vrijedna inicijativa jer u većini slučajeva se lakše odlučiti na kupovinu novog uređaja nego na popravak, dok bi ovim programom vijek korištenja uređaja mogao bit produžen, što je dobro za okolinu, a i za kućne budžete.

Ovaj Appleov program još nije krenuo s radom. Zato treba pričekati i vidjeti kako će sve skupa biti izvedeno. Hoće li popravak iz vlastite radionice postati isplativiji od kupovine novog uređaja i koliko brzo će se ovaj program proširiti izvan SAD-a. Isto tako, bit će zanimljivo vidjeti hoće li konkurencija krenuti u sličnom smjeru i kako će sve odraziti na dio ekonomije koji se bavi popravljanjem elektronike.

(ITmixer / Apple)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.