Ruski humanoidni robot, poznat pod imenom FEDOR ili Skybot F850, mogao bi u skoroj budućnosti da dobije zanimljivu ulogu u ponovnom osvajanju Mjeseca.

 

Izvršni direktor kompanije Androidnaja Tehnika, koja je robota i razvila, Jevgenij Dudorov, ruskim medijima je rekao da bi ruski robot Fedor u svoju prvu pravu svemirsku misiju mogao da poleti već 2022. godine.

https://twitter.com/FEDOR37516789/status/1194561156502949890

Plan njegovih konstruktora je da Fedor, za nešto više od dvije godine, „svrati“ do Međunarodne svemirske stanice i da u njoj provede neko vreme sa astronautima. Dogoročni planovi međutim, govore i o mogućnosti da Fedor „prošeta“ i po Mjesecu.

U ne tako dalekoj budućnosti, ovakvi roboti bi mogli da budu upotrebljeni i tokom trajanja misija na Mjesecu. Za to bi, međutim, bilo neophodno da im se donji udovi zamjene točkovima kakvi se ugrađuju na standardna vozila za kretanje po mjesecu (lunarne rovere), dodao je Dudorov.

https://twitter.com/FEDOR37516789/status/1194331878389616641

Inače, Fedor u svom „CV-u“ već ima jednu uspješnu svemirsku misiju. On je i ovog ljeta letelicom Soyuz MS-14 bio poslat na Međunarodnu svemirsku stanicu, gdje je tokom boravka simulirao popravke sa spoljašnje strane stanice i tada pokazao da se dobro snalazi u radu sa većim brojem različitih alata.

Imajući u vidu da robotom mogu da upravljaju ljudi, ali i da je osposobljen za samostalno funkcionisanje, ruski inženjeri smatraju da bi Fedor bio odlično rješenje za istraživanje Mjeseca zajedno sa ljudima.

(sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.