Kompanija „Cniitočmaš“ (deo „Rosteha“) uvela je u upotrebu superkompjuter „Centar“, koji će omogućiti razvijanje i testiranje streljačkog oružja u digitalnom formatu, što će ubrzati te procese dva puta, saopštava pres-služba državne korporacije.

 

Sistem „Centar“, koji je razvijen po nalogu Ministarstva industrije i trgovine Rusije, predviđen je za fizičko-matematičko modelovanje testiranja streljačkog oružja i municije. Može da obavlja više od 50 biliona operacija u sekundi, što ga svrstava u kategoriju superkompjuter-a, navodi se u saopštenju.

Kompjuterski sistem napravili su naučnici Računarskog centra Ruske akademije nauka u Habarovsku uz podršku FANO. U ovom trenutku, računar se nalazi u „Centru podataka“ Računarskog centra.

Računarski centar se nalazi u sastavu klastera koji čine kompanije za izradu aviona i brodova, „Civilni avioni Suhoj“, avionsko preduzeće u Komsomoljsku na Amuru i brodogradilišta u Amuru i Habarovsku.

Pročitajte još: HP najavio osvježenu Pavilion liniju gejming računara novim AMD Ryzen 7 procesorima

Prema riječima predstavnika „Rosteha“ Sergeja Abramova, prilikom dizajniranja oružja i municije pomoću superkompjutera  u model ispitivanja je moguće uključiti i topografske karakteristike poligona, uticaj faktora životne sredine i razlike u obliku meta.

„Na primjer, superkompjuter „Centar“ može da modelira let metka na bilo kojoj visini, uzimajući u obzir ugaonu brzinu rotacije. Da bi se takva ispitivanja sprovela u stvarnosti, bila bi potrebna prava ekspedicija u planinama, i to sa oružjem, municijom, opremom i stručnjacima. Korišćenje tehnologije superkompjutera će omogućiti, prema našim procjenama, da se skrati vrijeme razvoja novih vrsta streljačkog oružja i municije za 50 odsto“, istakao je on.

Kompleks superkompjutera čini više od 20 softverskih modula.

Mogućnosti kompleksa se mogu proširiti dodavanjem novih modula, a otvorena konstrukcija omogućava modernizovanje sistema bez gubitka funkcionalnosti i radnih performansi.

(rs.sputniknews)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.