Yandex testira rover za dostavu malih paketa

 

Ruska internet kompanija Yandex počela je da testira robot-rover za autonomnu dostavu, što je najnoviji dodatak njegovom tehnološkom arsenalu.

Yandex navodi da je robot, veličine putnog kofera i da se može kretati pločnicima brzinom prosječnog hoda, prenoseći male pakete. Za samostalni hod koristi prilagođenu tehnologiju autonomnih vozila.

Sposoban je da se kreće oko prepreka u svim vremenskim prilikama tokom dnevne svjetlosti ili tame, ali  njegove aktivnosti u toku testiranja nadgleda daljinski operater.

Testiranje Yandex rover vozila već je u toku u moskovskom sjedištu kompanije, gdje se uređaj kreće sam, ali pod ljudskim nadzorom.

Nakon što se tehnologija usavrši, kompanija će razmotriti prodaju robota drugim kompanijama te njihovu upotrebu u svojim skladištima.

Pogledajte još: Hrvatski električni automobil najbrži na svijetu

Rukovodilac Yandexovog odjeljenja za autonomnu vožnju Dmitrij Poličuk objašnjava za ruske medije da je prilagođavanje postojećih tehnologija doprinijelo brzom razvoju robota.

„Vjerujem da će roboti poput ovoga, u skorijoj budućnosti, imati raznovrsne primjene“, navodi on.

Yandex je počeo testirati svoje autonomne automobile 2017. godine u tehnološkim parkovima Skolkovo i Inopolis izvan Moskve.

(Srna)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.