Bill Gates otkrio je zašto se nije mogao u potpunosti posvetiti razvoju mobilnog OS s kojim bi Microsoft mogao konkurisati Androidu.

 

Mobilno tržište je „igra u kojoj pobjedniku pripada sve“ – danas je Android mobilni OS taj koji je dominantan, dok su Windows Mobile i Windows Phone dio daleke i zaboravljene prošlosti i Microsoftov neuspješni pokušaj osvajanja tržišta i razvoj mobilnog softvera.

Bill Gates već je govorio o mobilnom tržištu i kako je njegova najveća greška što Microsoft nije uspio napraviti mobilni OS koji bi postao ono što je Android danas, a gostujući na konferenciji DealBook koja se ove sedmice održava u New Yorku, otkrio je i razloge zašto u tome nije uspio.

Kao glavnog krivca smatra situaciju u kojoj je kompanija bila u to vrijeme i antitrustovski slučaj koji je protiv njih pokrenulo ministarstvo pravosuđa.

Osnivač Microsofta bio je previše koncentrisan na taj slučaj, zbog čega se nije mogao u potpunosti posvetiti i fokusirati na kompaniju i razvoj vlastite mobilne platforme.

Da nije bilo toga, „umjesto Androida, danas bi koristili Windows Mobile“, rekao je Gates.

Dodao je kako je Microsoft bio jako blizu i da su za samo nekoliko mjeseci propustili da isporuče mobilne Windowse za nepoznati Motorolin telefon (na ZDnetu kažu kako bi to mogao biti Motorolin Droid iz 2009., prvi Motorolin Android i „ključni uređaj koji je pomogao popularizovati Android u SAD-u“).

I nakon toga Microsoft je ulagao velike napore i jako puno novaca kako bi preokrenuo stvari na mobilnom tržištu i da mobilni Windowsi postanu „treća opcija“ mobilnog tržišta.

Pročitajte još: Microsoft Word za Android OS instalisan milijardu puta

Nakon milijardi bačenih u vjetar kupovinom Nokije, na kraju su ipak odustali od operativnog sistema pa su se posvetili razvoju vlastitih aplikacija i softvera za Android i iOS.

Sljedeće godine na tržištu bi se trebao pojaviti i prvi Microsoftov telefon koji će raditi na Androidu. Model Surface Duo zanimljiv je uređaj s dva ekrana i možda samo prvi u nizu novih Androida koje bi kompanija kojom sada vrlo uspješno upravlja Satya Nadella mogla predstaviti u budućnosti.

(Zimo)