Izvršni direktor kompanije za sajber bezbjednost FireEye, Kevin Mandia, upozorio je na opasnosti koje prijete stanovništvu SAD

 

„Sljedeći neizbježni rat će se odvijati u sajber-prostoru, i američki građani biće uvučeni, hteli oni to ili ne. Tačka“, rekao je on nedavno u dokumentarcu „Axios“.

Kako kaže, ljudi nisu ni svjesni od čega su sve zavisni. Nekontrolisan haos bi nastao kad bi počeo sajber rat, jer bi računarski sistemi pali, što bi uzrokovalo da razni lanci snabdijevanja prestanu da rade.

Ističe i da je veliki problem to što ne postoje jasna pravila. Naročito što je gotovo nemoguće utvrditi odgovornost za neki običan hakerski napad, a kamoli za velike kao što je SolarWinds.

Inače, upravo je kompanija FireEye prva javno razotkrila detalje SolarWinds napada. Veruje se da je taj napad započet još 2019. godine. Stručnjaci su ga opisali kao jedan od najvećih i najkomplikovanijih do sada, prenosi Russia Today.

Američke obaveštajne službe tvrde da su za ovaj hakerski napad krivi Rusi, ali nisu dali nikakve čvrste dokaze kojima bi to potkrijepili. Sve vrijeme, korisnici koji su pogođeni nisu ni bili svjesni da su hakovani i da su im podaci ugroženi.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.