Samohodni top 2S7 Pion – najmoćnije topovsko oružje na svijetu

Samohodni top 2S7 Pion

Samohodni top 2S7 Pion, poznat i kao Malka jedna od glavnih uzdanica ruske artriljerije tokom rata u Ukrajini uveden je u naoružanje Sovjetske armije 1975. godine

 

Samohodni top 2S7 Pion je predviđen za uništavanje meta i protivničkih objekata koji se nalaze u dubini fronta.

Riječ je oružju otvorene ugradnje, koje koristi podvozje tenka T-80.

U prednjem dijelu vozila nalazi se oklopljena kabina u koju staje četiri člana posade. Iza se nalazi motorno-transmisijsko odeljenje.

Osnovno naoružanje je top kalibra 203 mm koji je ugrađen na zadnji dio vozila. Iza cijevi topa sa lijeve strane nalazi se sjedište nišandžije, sa kojeg on opslužuje uređaj za punjenje topa. Sasvim iza na tijelo vozila ugrađena je široka lopatica koja se pokreće hidraulično.

Pri prelasku oružja u borbeni položaj oslanja se na zemlju i pri izbacivanju granate prima na sebe silu trzanja. Top ima domet više od 30 km.

Samohodni top 2S7 Pion se smatra najjačim konvencionalnim topovskim oružjem od uvođenja u upotrebu, pa sve do danas.

Taktičko tehnički podaci:

  • Masa 40 tona
  • Maksimalni domet 30 km
  • Polje djelovanja po visini od 0 do +60 stepeni
  • Dimenzije: dužina sa topom 12,80 m, širina 3,5 m, visina 3,5 m

 

Modernizacija topa

 

Na samohodnom topu „Malka“ kalibra 203 mm zamijenjeni su transmisija, mehanizam distribucije snage i naponski agregati. Pored toga, u potpunosti je zamijenjena oprema koja se nalazi na oružju.

Inženjeri kompanije „Uraltransmaš“ integrisali su savremenu opremu za komunikaciju među posadom, opremu za prijem i obradu podataka, radiostanicu, obavezni kompleks sistema protivnuklearne zaštite i kompleks za nadzor. Sva oprema je ruskog porijekla i tokom modernizacije se nisu upotrebljavale uvozne komponente.

„Modernizacija je poboljšala pokretljivost oruđa, njegove manevarske sposobnosti i prohodnost, kao i generalnu upotrebljivost i sve osnovne karakteristike samohodnog topa“, navodi se u saopštenju koje prenosi internet portal RG.

Nakon završetka modernizacije samohodnog artiljerijskog oružje 2S7M „Malka“, završen je kompletan ciklus testiranja u kojem su specijalisti provjeravali generalne karakteristike prohodnosti i pouzdanosti hodnog dijela oruđa.

Takođe, pod budnom pažnjom specijalista bili su i motor koji pokreće modernizovanu „Malku“, njezina transmisija, mehanizam punjenja, ali i otpornost samog topa i kvalitete sustava za upravljanje vatrom.

2S7M „Malka“ (ili u literaturi „Pion-M“) predstavlja moderniziranu verziju oruđa 2S7 „Pion“, koje je napravljeno još 80-ih godina prošlog stoljeća i koje se još uvijek smatra jednim od najjačih artiljerijskih oružjaa na svijetu. Samohodni top je napravljen za udare po ciljevima neprijatelja i njegovim utvrđenjima koja se nalaze u dubini fronta.

Za tu svrhu artiljerijsko oruđe 2S7M „Malka“ koristi rasprskavajuće-razorne granate i aktivno-reaktivni tip municije. Međutim, glavna prednost ovog oruđa je mogućnost upotrebe specijalnih tipova probojno-rušeće i hemijske municije, kao i granata s taktičkim nuklearnim bojevim glavama.

S aktivno-reaktivnim tipom municije 3VOF35 težine 102,2 kg efektivni domet samohodnog topa 2S7M „Malka“ iznosi do 50 km. U toku je razvoj nove generacije municije koje će omogućiti djelovanje na daljinama 70 km+.

(IT mixer)

 

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.

Komentari