S obzirom da Apple planira prebaciti svoje Mac računare na prilagođeni silicijum zasnovan na ARM-u, moramo se zapitati mogu li druge kompanije planirati nešto slično. Izgleda da je to prilično dobra prilika, a prema izvještaju SamMobile-a, čini se da bi Samsung mogao imati par ideja.

U izvještaju se navodi da će Samsung očito izrađivati Exynos čipsete dizajnirane za Windows računare. Ovo je zanimljivo ako je istina, iako nismo sigurni koliko bi takav potez bio dobro prihvaćen. To je zato što je Samsung zapao u probleme zbog svojih Exynos čipseta, za koje su neki korisnici otkrili da nisu toliko moćni u odnosu na Qualcomm.

Ako je to slučaj, Samsung bi se zaista trebao dokazati kako bi uvjerio kupce u kupovinu Windows PC-ja sa Exynos čipsetom. Osim toga, pojaviće se potreba da se programeri uvjere da naprave aplikacije za ARM-ov čipset. S obzirom na to koliko je Intel u ovom trenutku dominantan, neće im biti lako.

Uz to, Windows računari sa sistemom ARM nisu baš novi. U prošlosti smo vidjeli Windows prenosne računare sa Qualcomm-om, premda se, doduše, nisu baš pokazali.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.