Samsung je najavio svoj novi 50MP ISOCELL GNK senzor koji se može pohvaliti poboljšanim mogućnostima snimanja videa i širim dinamičkim rasponom za fotografije. Senzor je direktan nasljednik 50MP ISOCELL GN1 koji drugi OEM proizvođači i sam Samsung naširoko koriste.

Specifično, GNK je identičan GN1. Snimač od 50 megapiksela je veličine 1/1,3″ i nudi piksele od 1,2 µm. Ali da bi poboljšala performanse senzora, kompanija je koristila druge pametne tehnike. Na primjer, Dual Pixel Pro autofokus osigurava oštre fotografije pokretnih objekata jer je vrijeme fokusa znatno poboljšano .

Samsung najavio 50MP ISOCELL GNK senzor

Dodatno, senzor može da snima slike sa dinamičkim opsegom do 120 dB, au Pro režimu, GNK može da snima 14-bitne RAW slike. Da bi se postigao tako širok dinamički raspon, GNK radi u tri različita ISO načina rada koji također pomažu u smanjenju artefakata pokreta.

Što se tiče snimanja videa, senzor može podnijeti 8K 30fps video zapise bez gubitka previše vidnog polja. Podržani su i HDR video zapisi i FHD snimci pri 240fps.

Samsung nije otkrio koji telefoni će prvi dobiti novi senzor, ali ćemo vjerovatno vidjeti prve telefone sa ISOCELL GNK sljedeće godine.

(GSMarena)