Ovih dana je iznenađujuće odjeknula vijest da Western Digital prestaje da proizvodi SSD-ove

 

Western Digital, ili samo WD, prisutan je u svijetu tehnologije već 53 godine, a danas je najpoznatiji po SSD-ovima i HDD-ovima, kao i SanDisk mobilnom skladištenju. U svijetu NAND flash-a, to je četvrti najveći dobavljač takvih čipova, iza Samsunga, Kioxi-e (bivše Toshiba Memory Corporation) i SK Hynix-a.

Međutim, Western Digital sada bi trebalo da se podijeli u dvije kompanije, što bi moglo značiti promjene na neke svoje proizvode.

Western Digital je objavio da je njegov upravni odbor jednoglasno izglasao razdvajanje poslovanja sa hard diskom i fleš memorijom (SSD), stvarajući dvije nezavisne kompanije kojima se javno trguje. Prema kompaniji, ovaj potez ima za cilj poboljšanje strateškog fokusa, omogućavajući svakom entitetu da inovira.

David Goeckler, glavni izvršni direktor WD-a, rekao je: „Naše HDD i Flash kompanije su u dobroj poziciji da iskoriste prednosti značajne tržišne dinamike u industriji skladištenja podataka, a kao zasebne kompanije, svaka će imati strateški fokus i resurse za traženje mogućnosti u njihova tržišta.“

WD je 2016. godine kupio kompaniju SanDisk, koja je bila glavna za proizvodnju SSD-ova, tako da se očekuje da če pomenuta kompanija nastaviti sa fokusom na proizvodnju solid state diskova, dok će WD proizvoditi hard diskove.

 

Pad prihoda uticao na stvaranje dvije kompanije

 

Analitičari sugerišu da se Western Digital na ovakav potez odlučio zbog pada prihoda, koji je tokom ove godine bio za 26 procenata manji nego prošlogodišnji. Takođe, pojavili su se problemi sa slabijom kontrolom kvaliteta kod SanDisk uređaja, pa se često dešavalo da korisnici prijavljuju greške na SSD-ovima i gubitak podataka.

Očekuje se da već tokom 2024. godine više neće biti SSD-ova sa Western Digital brendom, kako je to bilo do sada, a kompanija ostaje u proizvodnji HDD i flash uređaja.

Western Digital je pokušao, ali nije uspio da se spoji s Kioxiom – ovaj potez vjerojatno dolazi kao direktna posljedica toga, budući da su planovi odbačeni prošle nedjelje. Konačno odvajanje se neće dogoditi još neko vrijeme, a čak i kada se dogodi, možda ćete još nekoliko mjeseci da vidite SSD-ove marke Western Digital na policama trgovina. Dakle, stvarno, ako volite WD/SanDisk SSD, ništa se ne bi trebalo mijenjati za vas.

(IT mixer)