Danas je Samsung najavio novi program samopopravke koji će korisnicima Galaxy uređaja omogućiti pristup dijelovima, alatima i vodičima za popravku vlastitih uređaja. Program je u suradnji s popularnim vodičima za popravke i web stranicom dijelova iFixit, koja je radila s proizvođačima kao što su Motorola i Steam na sličnim poduhvatima. Telefoni serije Galaxy S20 i S21 i Galaxy Tab S7 Plus prvi su na redu za rezervne dijelove – ali ne i najnovija Samsungova S22 porodica telefona.

„Radimo sa Samsungom na poboljšanju njihovog vodiča za popravke i ponude DIY delova“, kaže za Verge izvršni direktor iFixita Kyle Wiens. Novi program prati nedavnu promjenu mišljenja Apple-a u najavi samoposlužnog programa i Microsoftov rad s iFixitom na proizvodnji Surface alata. „Jasno je da proizvođači shvataju da moraju da prihvate popravku“, kaže Wiens.

 

U početku, dostupni dijelovi uključuju ekrane, zadnje staklo i portove za punjenje

 

Potrošači koji iskoriste prednosti programa dobiće pristup „intuitivnim, vizuelnim vodičima za popravku korak po korak“, kao i potrebnim alatima, navodi se u saopštenju kompanije Samsung. Wiens nam kaže da su vodiči za seriju Galaxy S20 već gotovi i da iFixit aktivno radi na pisanju vodiča za seriju S21 i Galaxy Tab S7 Plus.

Na pitanje, da li postoje planovi za dostupnost dijelova za novije telefone ili jeftinije poput Galaxy A serije? Portparol kompanije je odgovorio: “Samsung planira proširiti asortiman proizvoda, dijelova i mogućnosti samopopravke kako program bude sazrijevao.” Ali za uređaje potvrđene pri lansiranju, početna lista dijelova sastoji se od ekrana, stražnjeg stakla i priključaka za punjenje.

U saopštenju za javnost nema spominjanja opcija zamene baterija, ali Wiens kaže da bi sklopovi Samsung ekrani imali unapred zalijepljene baterije pričvršćene za njih. Ovo pojednostavljuje proces popravke za Galaxy S20 i S21 uređaje jer oslobađanje baterije u tim modelima zahtijeva obilne količine izopropil alkohola da bi se baterija olabavila i pažljiva, jaka sila da se izvuče.

(TheVerge)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.