Prvi Samsungov 16Gb GDDR7 memorijski čip ima brzinu prenosa podataka od 32 GT/s

 

Samsung ima prvi GDDR7 memorijski čip, neočekivano objavivši da je završio njegov razvoj. Imaće brzinu prenosa podataka od 32 GT/s i koristiće signalizaciju pulsno-amplitudne modulacije (PAM3) da bi dobio 20% poboljšanja energetske efikasnosti u poređenju sa GDDR6. Da bi to postigao, Samsung je morao da implementira nekoliko novih tehnologija.

 

Prvi Samsungov 16Gb GDDR7 memorijski čip, kao što smo rekli, ima brzinu prenosa podataka od 32 GT/s i zato ima propusnost od 128 GB/s. To je znatno više od 89,6 GB/s po čipu koje obezbjeđuje GDDR6X pri 22,4 GT/s.

Da se ​​to stavi u perspektivu, 384-bitni memorijski podsistem koji sadrži 32 GT/s GDDR7 čipova bi isporučio nevjerovatnih 1.536 TB/s protoka, što daleko premašuje 1.008 TB/s GeForce RTX 4090.

 

PAM3 signalizacija

 

Da bi postigao neviđeno visoke brzine prenosa podataka, GDDR7 koristi PAM3 signalizaciju, tip modulacije amplitude impulsa koji sadrži tri različita nivoa signalizacije (-1, 0 i +1). Ovaj mehanizam omogućava da se tri bita podataka prenesu u dva ciklusa. To je efikasnije od NRZ-a na dva nivoa, koji je metod GDDR6 čipa.

Međutim, važno je napomenuti da su PAM3 signali složeniji za generisanje i dekodiranje od NRZ signala (što znači dodatnu potrošnju energije) i da mogu biti podložniji šumu i smetnjama. U međuvremenu, čini se da prednosti PAM3 nadmašuju njegove izazove, tako da će ga usvojiti i GDDR7 i USB4 v2.

Pored većih performansi, Samsungov 32 GT/s GDDR7 čip takođe ima 20% poboljšanje energetske efikasnosti u poređenju sa 24 GT/s GDDR6. Trebalo bi istaći da Samsung ne precizira kako mjeri energetsku efikasnost. Tipično, proizvođači memorije mjere snagu po prenijetom bitu, i sa ove tačke gledišta, GDDR7 obećava da će biti efikasniji od GDDR6.

U međuvremenu, to ne znači da će GDDR7 memorijski čipovi i GDDR7 memorijski kontroleri trošiti manje od današnjih GDDR6 IC-ova i kontrolera. PAM3 kodiranje/dekodiranje je složenije i zahtjeva više energije.

U stvari, Samsung čak tvrdi da je koristio epoksidnu masu za oblikovanje (EMC) sa visokom toplotnom provodljivošću i 70% nižom toplotnom otpornošću za GDDR7 pakovanje kako bi osigurao da se aktivne komponente (sam IC) ne pregriju. To nam pokazuje da su GDDR7 memorijski uređaji topliji od GDDR6 memorijskih uređaja, narpčito kada rade na visokim taktovima.

Takođe je vrijedno napomenuti da će Samsungove GDDR7 komponente ponuditi opciju niskog radnog napona za aplikacije kao što su laptopovi, ali kompanija ne otkriva kakve performanse treba da očekujemo od takvih uređaja.

 

Gdje su ostali proizvođači sa GDDR7 memorijom?

 

Micron je najavio dostupnost svoje GDDR7 VRAM memorije početkom 2024. godine. To bi moglo značiti da neće proći mnogo vremena dok ne vidimo njihovu grafičku memoriju u modernim uređajima. Međutim, Nvidia je također navela da njene grafičke kartice sljedeće generacije, nasljednik Ada Lovelace dizajna i pretpostavljene generacije RTX 5000, neće biti lansirane najranije 2025. godine.

Iako je moguće da će AMD ili Intel prije toga predstaviti nove GPU-ove koji koriste GDDR7, to je za sada čista spekulacija.

Sa stvarnom težnjom prema razvoju AI u raznim industrijama u posljednje vrijeme, često sa GPU ubrzanjem, vjerovatno ćemo vidjeti da se GDDR7 prvi put pojavljuje na komercijalnim i profesionalnim grafičkim karticama. Samsung je prvi pokrenuo taj proces.

(IT mixer)