Samsung se nedavno našao u centru kontroverze u vezi sa tehnologijom obrade kamere. Kompanija je koristila ovu tehnologiju na svom flegšipu, Galaxy S21, za vrijeme njegovog objavljivanja. Ova tehnologija, Scene Optimizer, otkriva kada korisnici snime jasnu fotografiju Mjeseca pri zumiranju od 25X ili više, i primjenjuje skup poboljšanja na snimljenu sliku. Ova tehnologija je izazvala bijes nekih, koji su optužili Samsung za ‘lažiranje’ fotografija Mjeseca.

Kompanija je tada odgovorila na optužbe, dijeleći objašnjenje procesa koji koristi njihova kamera. Scene Optimizer će smanjiti svjetlinu slike, snimiti više kadrova kako bi smanjio šum, a zatim će koristiti neuronsku mrežu za poboljšanje detalja. Ovo se radi poređenjem snimljene slike sa referentnom slikom visoke rezolucije. Samsung je jasno stavio do znanja da je ova tehnologija omogućena i da se neće primjenjivati na slike Mjeseca koje su zamagljene ili slike koje nisu snimljene sa Zemlje.

 

Tvrdnje razočaranih korisnika ostaju i nakon objašnjenja

 

Uprkos tome, prvobitni tužitelji ostaju pri svojim tvrdnjama. Korisnik Reddita Breakphotos tvrdi da Samsung snima sliku i dodaje informacije kojih jednostavno nije bilo. Da bi dokazali svoju tačku, Breakphotos je snimio sliku niske rezolucije na ekranu računara, tvrdeći da telefon i dalje dodaje detalje čak i kada je slika izgledala loše.

Iako Samsung ne dodaje lažne informacije na sliku, kompanija je priznala da njeni algoritmi idu do krajnosti u obradi slika, te da trenutno radi na poboljšanju Scene Optimizer-a kako bi osiguralo da korisnici pogrešno vjeruju da su fotografije Oni uzimaju da su njihovi telefoni kvalitetniji nego što zapravo jesu.

Scene optimizer (Foto: Samsung)
Scene optimizer (Foto: Samsung)

Ovo nije prvi put da je proizvođač telefona optužen da manipuliše fotografijama na ovaj način. Načini ljepote, koji se često koriste za maskiranje uočenih nesavršenosti tijela i kože, već su neko vrijeme uobičajena karakteristika telefona. Razlika je u tome što Samsung tvrdi da njegovi telefoni mogu da snimaju tehnički nemoguće fotografije. Lako je vidjeti kako bi to neke moglo navesti da povjeruju da su fotografije koje vide zapravo višeg kvaliteta nego što zapravo jesu.

Na kraju, Samsung je branio svoju tehnologiju obrade kamere kao alat za poboljšanje, a ne kao način dodavanja lažnih informacija na sliku. Međutim, važno je zapamtiti da slike koje se proizvode nisu uvijek pravi prikaz onoga što je snimljeno. Samsung je to priznao i radi na usavršavanju procesa kako bi se smanjila eventualna zabuna između fotografisanja stvarnog Mjeseca i pukih slika istog.

(ITmixer / samsungmobilepress)

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.