Samsung najavio prvi SoC sa AMD RDNA 2 grafikom poznatom iz gejming konzola Xbox i Playstation 5 i vjerovatno će se zvati Exynos 2200

 

U Samsungu je sve spremno za predstavljanje njihovog najjačeg Exynos čipseta koji će najvjerovatnije da pokreće nove Galaxy S22 modele koje svi nestrpljivo čekaju. Sudeći prema objavi na njihovom Twitter-u, kompanijin flegšip SoC će imati GPU temeljen na AMD-ovoj RDNA 2 arhitekturi.

Ona se koristi i na novom Xbox-u, PlayStation-u 5, ali i AMD-ovim RX 6000 grafičkim karticama.

https://twitter.com/SamsungExynos/status/1476538563235831810

Samsung se u svojoj objavi hvali igraćim sposobnostima novog čipseta, ističući činjenicu da će „tržište igara uskoro postati ozbiljno“.

Ta AMD RDNA 2 grafika naravno neće biti ista kao na spomenutim igraćim konzolama jer ovdje se ipak radi o minijaturnom SoC-u u smartfonu, ali se očekuje da svakako ponudi bolje grafičke performanse.

Očekuje se da će biti 4nm čip s osam jezgra, po prvi put opremljen AMD grafikom u smartfon industriji.

Kao što to i inače radi Samsung, na pojedina će tržišta stići S22 serija pokretana sa Snapdragonom 8 Gen 1, dok će kod nas biti dostupne verzije sa nadolazećim Exynos čipsetom.

Sve detalje o ovom novom čipsetu doznaćemo 11. januara. Samsung je objavio video teaser, koji potvrđuje datum.

(IT mixer)

https://www.youtube.com/watch?v=Ylw4A-GS04Q

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.