Samsung je nedavno najavio svoje planove za masovnu proizvodnju svog prvog 3nm Exynos čipseta koristeći svoj inovativni Gate All Around (GAA) dizajn. Međutim, određeni čipset ostaje neidentifikovan. To bi mogao biti Exynos 2500, potencijalno predviđen za nadolazeći Galaxy S25, ili Exynos W1000, za koji se očekuje da će uskoro debitovati sa Galaxy Watch 7.

Gledajući dalje u budućnost, ETNews izvještava da je Samsung započeo razvoj 2nm čipa, Exynos 2600, kodnog naziva Thetis. Očekuje se da će masovna proizvodnja ovog čipa početi u drugoj polovini 2025. godine, s ciljem isporuke Galaxy S26.

U međuvremenu, izvještaji sugeriraju da bi Qualcomm mogao nastaviti koristiti 4nm čvor za Snapdragon 8 Gen 4, dajući Exynos 2500 poluvodičku ivicu. Međutim, drugi izvještaji pokazuju da bi Gen 4 čip mogao biti proizveden korištenjem TSMC-ovog novijeg 3nm čvora (N3E). Prošle godine, Apple je osigurao 90% TSMC-ovih 3nm proizvodnih kapaciteta, iako je ovogodišnja potražnja možda promijenila ove planove.

Kasnije ove godine, jedan tajvanski medij tvrdi da će Snapdragon 8 Gen 4 za Galaxy čipove biti proizveden na Samsungovom 3nm GAA Plus (GAP) čvoru počevši od 2025. godine.

TSMC takođe unapređuje svoju 2nm tehnologiju čvorova, vjerovatno proizvodeći čipove za iPhone 17 Pro i neke Macove, koji bi trebali biti objavljeni 2026. Ovo postavlja teren za 2nm konkurenciju između Applea i Samsunga.

(IT mixer)