Funkcija Battery AI će uštediti između pet do deset posto trajanja baterije u budućim vodećim Samsung modelima

 

Samsung bi mogao da radi na novoj funkciji zasnovanoj na vještačkoj inteligenciji inteligenciji nazvanoj Battery AI koja bi korisnicima mogla omogućiti uštedu do 10 posto trajanja baterije u seriji Galaxy S25 sljedeće godine i budućim vodećim modelima.

Izveštaji sugerišu da bi očekivani pametni telefoni sledeće generacije S-serije – Samsung Galaxy S25, Galaxy S25+ i Galaxy S25 Ultra – mogli stići bez nadogradnje kapaciteta baterije. Međutim, potrošnja baterije mogla bi se povećati s obzirom na nove AI karakteristike. Tehnološki gigant navodno namjerava to da nadoknadi svojom Battery AI funkcijom.

Informacije dolaze od tipstera PandaFlash koji je objavio objavu na X naglašavajući da južnokorejski tehnološki gigant radi na novoj AI funkciji pod nazivom Battery AI. Tipster je tvrdio, na osnovu neimenovanog izvora, da će ova funkcija uštediti između pet do deset posto trajanja baterije u budućim vodećim modelima kompanije. Zanimljivo da nije spomenuo kako ova funkcija to postiže.

 

Battery AI – softverska funkcija

 

Iako rad Battery AI nije preciziran, vjeruje se da neće koristiti tehnike tradicionalnog softvera za uštedu baterije koji gasi CPU i GPU i blokira pozadinske aktivnosti kako bi baterija duže trajala.

Međutim, budući da je to takođe softverska funkcija, neće poboljšati vijek trajanja baterije na hardverskom nivou. Može koristiti inteligenciju na uređaju za automatsko zaustavljanje pozadinske aktivnosti aplikacija koje se neko vrijeme nisu koristile ili aktiviranje postavki za zaustavljanje funkcionalnosti sistema na osnovu ponašanja korisnika.

Na primjer, može da prati vrijeme spavanja korisnika i tokom tog perioda može automatski da pauzira obavještenja, smanji osvjetljenost, isključi uvijek uključen ekran i slične funkcije. Isto može učiniti i kada je uređaj neaktivan duži period tokom dana. Teško je znati sa sigurnošću dok Samsung ne objavi zvaničnu najavu.

Značajno je da tipster nije spomenuo Galaxy S25 seriju u postu, međutim, vjerovatno je obzirom da su sva nedavna ažuriranja PandaFlash-a usmjerena na S-seriju telefona sljedeće godine. Ova funkcija će vjerovatno biti dio Galaxy AI ekosistema. Ako su izvještaji o tome da Samsung neće povećati kapacitet baterije sljedeće godine S25 serije tačni, ova funkcija bi mogla biti ključna za korisnike da izvuku maksimum iz ograničenog vijeka trajanja baterije.