Bilo da posjedujete gejming laptop ili razmišljate o kupovini jednog, evo opsežnog vodiča o tome kako izabrati između različitih brzina osvježavanja na gejming laptopima

 

Istaknuta karakteristika gejming laptopa za igre je njihova veća brzina osvježavanja ekrana. Većina modernih geiming laptopa ima ekrane sa frekvencijom osvježavanja od najmanje 120 Hz, dok neki vrhunski modeli nude čak i do 360 Hz.

Ova viša brzina osvježavanja, u poređenju sa standardnim 60Hz tipičnih prenosnih računara, rezultuje glatkijim vizualima u igri, posebno kada je podržana od strane procesora i grafičkih mogućnosti mašine.

Neki gejming laptopi mogu zaključati brzinu osvježavanja na niži broj radi uštede energije. Bilo da posjedujete gejming laptop ili razmišljate o kupovini jednog, evo opsežnog vodiča o tome kako odabrati između različitih brzina osvježavanja na gejming laptopima.

Bez obzira na marku laptopa, podešavanje brzine osvježavanja ekrana na gejming laptopu koji koristi Windows 11 je jednostavan proces, koji zahtijeva samo nekoliko jednostavnih koraka:

  • Kliknite desnim tasterom miša na početni ekran i izaberite Postavke ekrana.
  • Pomaknite se prema dolje na meni postavki ekrana i odaberite Napredna opcija prikaza.
  • Kliknite na opciju Odaberite brzinu osvježavanja i odaberite jednu iz padajućeg menija.

Ako vaš laptop ima veću brzinu osvježavanja (u zavisnosti od modela), trebali biste vidjeti najmanje dvije opcije.

Moguće da budu i tri opcije: 60Hz, 75Hz i 144Hz. Treća je najglatkija.

Kada se odabere nova opcija brzine osvježavanja, ekran bi mogao postati crn na sekundu, a zatim odaberite opciju Zadrži promjene.

Postoji i drugi način da promijenite brzinu osvježavanja na Windows laptopu u okviru menija „Postavke ekrana“:

  • U meniju Postavke ekrana kliknite na Svojstva adaptera za ekran za ekran 1.
  • U sljedećem meniju odaberite Opcija monitora i kliknite na Brzina osvježavanja ekrana, koja nudi više opcija.

Moguće da imate devet različitih opcija brzine osvježavanja ekrana, počevši od 24Hz do 144Hz za precizniju kontrolu brzine osvježavanja.