Kako produžiti vijek trajanja baterije na laptopu (Windows ili Mac) zavisi od fabričkih postavki i vaših aktivnostima

 

Vijek trajanja baterije na vašem laptopu će u pravilu da bude kraće nego što piše na kutiji osim ako ne pazite na nekoliko faktora. To su: postavke napajanja, koliko aplikacija imate u pozadini i na kraju – temperatura laptopa.

Ovo su načini kako produžiti vijek trajanja baterije na vašem laptopu.

 

Iskoristite ugrađene alate u Windows OS

 

Prvo što možete da napraviti u Windows-ima je da napravite plan potrošnje. Operativni suistem dolazi sa alatom za uređivanje postavki performansi, takođe poznatim kao „Windows performance management tool“.
Riječ je o slajderu do kojeg možete da dođete putem ikone za bateriju u traci s programima.

Ako koristite Windows 11, uđite u postavke režima rada klikom na Settings > System > Power & Battery > Power Mode.

Kompanija koja je napravila vaš laptop diktira načine na koje vaše odluke utiču na bateriju, ali načelno – vodite računa o sljedećem:

– Način rada za najbolje performanse, odnosno Best Performance mode, napravljen je za one koji bateriju rado mijenjaju za brži rad. U ovom načinu rada Windowsi neće zaustavljati aplikacije u pozadini, a to znači da ako ih imate više otvorenih, očekujte brz pad postotaka baterije.

– Način rada za bolje performanse ili Better Performance (takođe poznat kao „preporučen“ način rada) ograničava resurse koji se šalju aplikacijama u pozadini, ali on stavlja snagu ispred efikasnosti.

– Način rada za bolju bateriju, odnosno Better Battery mode, nudi upravo ono šta piše u naslovu – duži životni vijek na račun performansi.

– Način rada za čuvanje baterije Battery Saver mode pojavljuje se samo ako je vaš laptop nije spojen na napajanja i koji redukuje osvjetljenje ekrana za 30 posto i sprečava preuzimanje nadogradnji, gasi sinhronizaciju e-maila i zaustavlja većinu pozadinskih aplikacija.

 

Ako koristite Mac, tu su postavke za bateriju

 

Noviji uređaji iz Apple-a koji rade s novim verzijama operativnog sistema imaju dosta širok raspon postavki potrošnje. Do njih dolazite ulaskom u sistemske postavke klikom na System Preferences i potom na postavke baterije, odnosno Battery.

Uključite stavku koja malo stišava osvjetljenje ekrana kad Mac nije na punjaču (Slightly dim the display while on battery power) i deaktivirajte opciju koja MacBooku naređuje da ponekad provjeri nove e-mailove i nadogradnje i se vrati u mirovanje. Birajte Enable Power Nap while on battery power.

Zavisno o verziji MacBooka i macOS-a, moći ćete da se poigrate s više postavki za štednju energije, poput optimizovanja video striminga dok laptop nije spojen na punjač, kao i optimizovano punjenje baterije. Neki Mac-ovi također imaju postavku za načine rada baterije (Energy Mode) koja je dosta slična gore spomenutom alatu za Windowse.

 

Razmislite i uštedite!

 

Ako jako puno vremena provodite a da niste spojeni na punjač, dobra je navika da podesite laptop na štedljiviji način rada i tako doprinijeti gašenjem pozadinskih aplikacija koje ne koristite.

Ako koristite Firefox i Microsoft Word, obje se aplikacije isplati ostaviti upaljenima. Ako npr. gledate samo YouTube, najviše ćete baterije uštedjeti ako ugasite sve ostale aplikacije.

Mogao bi vam pomoći i avio način rada u Windowsu ili gašenje Wi-Fi-ja i Bluetooth-a na Macu – ako znate da nećete koristiti periferije ni internet.

 

Ugasite aplikacije koje troše mnogo struje

 

Ako vaše laptop istovremeno pokreće mnoho različitih aplikacija, ono će brže potrošiti bateriju, s time da većinu otvorenih aplikacija ne koristite. Ako koristite Windows, uđite u postavke i pronaći ćete alat za otkrivanje aplikacija koje najviše troše struje.

Da biste ih otkrili morate na engleskom putem rubrike za pretragu pitati laptop koje aplikacije troše najviše baterije, odnosno „See which apps are affecting your battery life“ i dobićete listu programa koji to rade.

Ako ste nadogradili na Windows 11, postavkama se može pristupiti ulaskom u postavke Power & Battery pod stavkom za potrošnju baterije, odnosno Battery Usage. Ako pronađete aplikaciju koju rijetko koristite i koja troši puno struje, ugasite je.

Nakon toga pitajte koji se procesi pokreću sa laptopom pitanjem: „See which processes start up automatically when you start Windows“ ili otvorite aplikaciju Task Manager. Vidjećete sve alate koji se pokreću čim se vaše laptop pokrene. Sve s imenom Download Assistant ili Helper su pomagala koja bez problema možete da zatvorite. Na primjer ako ne koristite Spotify-eve liste pjesama iz pregledača, uvijek možete ugasiti pomagač Spotify Web Helper.

Sličnu čistku možete raditi i na Mac-u. Idite u postavke liste korisnika Users & Groups u mapi za postavke i kliknite na stavku Login Items – riječ je o listi aplikacija koje se pokreću sa laptopom.

 

Uđite u postavke grafike i prikaza

 

Ako vaše laptop ima jaku grafičku karticu, uvijek ga možete natjerati da usmjerava snagu prema igrama i grafički intenzivnim aplikacijama.

Ako vaš sistem koristi Nvidia GeForce, otvorite komandnu ploču GeForce (koju možete pronaći blizu notifikacija ili na programskoj traci) i kliknite na postavke programa, odnosno Program Settings.

Birajte specifične aplikacije koje će dobiti pristup grafičkoj kartici, poput Adobe Photoshop-a ili Premiere-a, dok sve ostalo možete prebaciti integrisanoj grafici.

Sličnu stvar možete napraviti i na Mac-u. Idite u postavke baterije koje smo spomenuli malo prije i uključite „Automatic graphics switching“, odnosno automatsko prebacivanje grafike. Nećete moći fino podešavati svaki program kao na Windows-u, pa ćete odluku morati da prepustite algoritmu.

 

Pazite na protok vazduha

 

Jedan od načina kako produžiti vijek trajanja baterije jeste da obratite pažnju na protok vazduha.

Velik broj laptopa dolazi s baterijama od litijuma koje traže puno manje brige nego za one koje smo u laptopima dobijali prije desetak godina, dijelom zbog softverskih i hardverskih nadogradnji i inovacije na polju razvoja napajanja. Više ih ne morate kalibrisati niti brinuti o tome hoće li pražnjenje baterije oštetiti vaš laptop.

Ono na šta i dalje morate paziti je toplota koja može da ubrza postupnu degradaciju baterije.

Najveći problem dolazi od fizičke blokade ventilacijskih izlaza, a nimalo ne pomaže ni nakupljanje prašine.

Česti izvor pregrijavanja su prekrivači i deke na koje stavljamo laptop dok radimo jer takođe blokiraju vrućinu koja izlazi iz sistema. Sve se ovo može izbjeći radom na čvrstoj i ravnoj površini koja ne blokira protok vazduha.

(tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.