Apple se suočava sa slabom potražnjom i ponudom kada je u pitanju proizvodnja iPhone-a 13.

Tehnološki gigant je rekao svojim dobavljačima komponenti da je potražnja za njegovim najvećim, najvažnijim i vodećim proizvodom oslabila neposredno prije praznične sezone, prema izvještaju Bloomberg-a.

Još u oktobru, organizacija je izvijestila da je Apple smanjio proizvodni cilj linije na 80 miliona modela. Odnosno 10 miliona manje od prvobitnog cilja, zbog nedostatka dijelova.

Međutim, kompanija je očekivala da će nadoknaditi gubitak sljedeće godine kada se zalihe komponenti poboljšaju.

Sada je Apple navodno rekao svojim dobavljačima da porudžbine koje je očekivao da će dobiti sljedeće godine, možda se uopšte neće ostvariti.

Globalni nedostatak čipova imao je značajne efekte na kompanije u svim industrijama, primoravajući tehnološke kompanije i proizvođače automobila da značajno smanje svoje proizvodne ciljeve.

Pored smanjenja proizvodnih ciljeva iPhone-a 13, Apple je navodno odlučio da smanji proizvodnju iPad-a kako bi mogao da ima više čipova za svoje nove telefone.

Neki potencijalni kupci su možda već odlučili da u potpunosti preskoče ovu generaciju nakon što su se suočili sa dugim vremenima čekanja i nedostatkom zaliha kod prodavaca.

Pogotovo što izvještaji sugerišu da će iPhone 14 biti velika nadogradnja i da će predstavljati potpuni redizajn mobilnih uređaja kompanije.

Uprkos slabljenju potražnje, analitičari i dalje očekuju da će Apple ipak imati povećanje prodaje od 6% u posljednja tri mjeseca 2021.godine. Ostaje da se vidi da li će sporija potražnja za iPhone-om 13 imati značajan uticaj na Apple-ove brojke sljedeće godine, budući da je prodaja telefona godinama najviše doprinosila prihodima kompanije.

(PC Press via Endgadget)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.