Samsung je lansirao svoj One UI 5 OS u beta verziji za pametne telefone Galaxy S22

 

One UI 5.0 OS će biti zasnovan na Androidu 13. U skladu sa tradicijom, Samsung će objaviti novu verziju One UI zajedno sa sljedećom velikom nadogradnjom Android OS-a za mobilne uređaje.

Tokom 2022. godine, Samsung će nastaviti da ažurira postojeće telefone na One UI 4.1, nakon čega će kompanija da debituje sa One UI 4.1.1 na svojim Galaxy Z Fold 4 i Z Flip 4 preklopnim telefonima. Nakon toga će doći jedan UI 5.0.

 

One UI 5.0 karakteristike

 

Predstojeća iteracija donosi nove funkcije, glatkije animacije i još mnogo toga.

Iako je prerano da se zna o funkcijama One UI 5.0, ova nadolazeća verzija će biti zasnovana na Androidu 13. Ne može se tačno reći šta će One UI 5.0 pozajmiti od Androida 13, ali Google-ov firmware već pokazuje znake pozajmljivanja iz prethodnih verzija One UI. Pregled verzija Androida 13, na primjer, uveo je novu postavku za osvjetljenost lampe.

Android 13 donosi više promjena korisničkog interfejsa i premješta neke elemente korisničkog interfejsa kao što su podešavanja i prečice za napajanje u okviru menija „Quick Settings“.

Samsung One UI 5 OS nudi brojne prednosti uvođenjem novih opcija boja za početni ekran, ikona i brze panele. Takođe vam omogućava da uštedite prostor slaganjem vidžeta. Dodaje i sistem koji može naglas pročitati unos sa tastature. Vidjećete i ažuriranja za Android 13, poput novih podešavanja obavještenja koja zahtjevaju dozvolu prije njihovog slanja. Nova bezbjednosna kontrolna tabla može da izvrši provjeru bezbjednosti i privatnosti, a vi ćete moći da podesite željeni jezik za svaku aplikaciju.

Sklopiva poboljšanja Android 13 su dizajnirana za uređaje kao što je Fold 3 koji imaju različite veličine, rezolucije i gustinu piksela na unutrašnjem i spoljašnjem displeju. Samsung već nudi tu funkciju za Fold 3, ali izvorna podrška za Android 13 može otvoriti više opcija kao što su alati za poboljšanu produktivnost.

Korisnici u SAD-u, Južnoj Koreji ili Nemačkoj koji imaju Galaxy S22, mogu da isprobaju ažuriranje One UI 5 pomoću aplikacije Samsung Members.

Konačno izdanje firmware-a će se vjerovatno biti u oktobru ove godine.

Izdanje One UI 5.0 zavisi od Androida 13. Drugim riječima, u trenutku kada je Samsung spreman da pusti Android 13 na telefone, tada ćemo moći da vidimo i One UI 5.0.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.