Sada je jasnije – NEON je Samsung-ov projekat ljudskih avatara. Ipak, ni video-snimci ni tvit šefa projekta ne dozvoljavaju nam da procijenimo koliko je u stvari impresivan

 

Samsung nam je režirao naučnu fantastiku kroz NEON projekat gdje su avatari „stvarniji“ od pravih ljudi.

Šef projekta, istraživač interakcije između kompjutera i ljudi Pranav Mistri, tvitovao je jednog od avatara.

Kako kaže, CORE R3 je spreman za demonstraciju, a avatari mogu da prave sopstvene izraze lica, nove pokrete, i da pokreću nove dijaloge potpuno drugačije od onih koji su unaprijed učitani u njih, piše The Verge.

Ranije, postojale su samo glasine o tome šta je NEON. Govorilo se da kompanija gradi realne ljudske avatare koje bi mogla da koristi u zabavne i poslovne svrhe. Mogli bi, na primer, da budu vodiči ili da rade na recepcijama hotela.

Ključno pitanje glasi: U kojoj mjeri su ovi avatari kompjuterski generisani? I, što je još važnije, koliko su dobri ovi avatari u „ljudskom ponašanju“. Izgleda kao da bi NEON avatare neko mogao da pomiješa sa pravim ljudima, što je svakako dobra vijest za razvoj ove grane tehnologije.

Video snimci koji su, navodno, preuzeti iz izvornog koda na Neonovoj početnoj stranici otkrili su još „ljudskih“ likova. Prvobitno su objavljeni na sajtu Reddit, ali su sada obrisani.

Međutim, ostali su na jednom Youtube kanalu. Izgledaju poput video zapisa, a ne automatski generisane grafike.

U nedavnom intervjuu Mistri je jasno rekao kako misli da će „digitalni ljudi“ biti glavna tehnologija u novoj deceniji.

„Filmovi su puni primjera gde je AI deo našeg svijeta. U filmu Blade Runner 2049, oficir K razvija vezu sa svojim AI hologramskim pratiocem, Joy. Digitalni čovjek bi mogao da proširi svoju ulogu tako da postane dio našeg svakodnevnog života: virtuelni spiker na vijestima, virtuelni recepcioner ili čak AI generisana filmska zvijezda“, rekao je Mistri za LiveMint.

Šta god da nam sve novo NEON donosi, saznaćemo za dva dana. Jedno je sigurno – ljubitelji naučne fantastike neće biti razočarani.

(The Verge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.