Početkom prošle godine Samsung je postao najveći proizvođač čipova (uzimajući krunu od Intela), uglavnom zahvaljujući snažnim performansama podjele memorije. Danas je kompanija objavila planove za ulaganje od 116 milijardi dolara do 2030. u bez-memorijske čipove.

To će pomoći u smanjenju oslanjanja na segment memorije. Više od polovine novca otići će na istraživanje i razvoj, stvarajući 15.000 radnih mjesta. Ostatak će ići na izgradnju infrastrukture.

Samsung System LSI, koji razvija Exynos čipove i modeme, ISOCELL senzore i još mnogo toga, zajedno sa Samsung Foundry-om (čips čipova) će primati oko 9,5 milijardi dolara godišnje do 2030. godine.

Tradicionalno, Samsung-ova podela memorije donosi većinu profita (i dobija najveći dio sredstava). Međutim, pored nestanka tog segmenta, ulaganje u druge divizije ima za cilj da obuhvati nove mogućnosti. Intel je „bacio peškir“, odustao od 5G modema, koji su trebali ići u iPhone.

Umjesto toga, izgleda da će Qualcomm i Samsung dijeliti narudžbe za 5G modeme od Apple-a. Samsung je kupio Harman još 2017. godine, veliki dobavljač elektronike za automobile. Oni 5G-povezani, samo-vozeći automobili o kojima stalno slušate će trebati modeme, kamere i AI hardver (gdje Nvidia ima interese).

Izvor: news.samsung.com