U posljednje vrijeme sve je više lažnih aplikacija na koje je moguće naletiti na Google Play trgovini, a koje uzrokuju više štete nego koristi.

Iako iz Googlea ističu kako temeljno pregledavaju sve aplikacije prije njihovog uvrštavanja u Google Play trgovinu, još uvijek se događa da se neke zlonamjerne provuku kroz njihovu provjeru i uzrokuju štetu korisnicima koji ih instaliraju.

Samsung update app preuzelo je više od 10 miliona korisnika duž cijelog svijeta. To je aplikacija koja tvrdi da će instalirati najnoviji firmware (osnovni softver) na Samsungove telefone.

Ali, umjesto najnovijeg softvera, aplikacija na pametne telefone instališe poveznicu koja korisnike stalno usmjerava na internetsku stranicu koja im želi naplatiti preuzimanje ažuriranja softvera.

Cijena koja se pojavljuje je 35 dolara za godišnje ažuriranje softvera te, ako to korisnik želi, još 20 dolara za otključavanje SIM kartice.

Podsjetimo, proizvođači pametnih telefona besplatno ažuriraju operativne sisteme svojih uređaja, mobilni operateri otključaće vam uređaj besplatno (ako ispunjavate određene uslove), a brojni mobilni servisi otključavaju za mnogo manji iznos od 20 dolara.

Google je u međuvremenu uklonio aplikaciju iz Google Play trgovine, međutim postavlja se pitanje koliko je korisnika „nasjelo“ na prevaru i upisalo svoje lične podatke, te broj kartice ne bi li dobili najnoviji softver.

(csis)