Samsung je predstavio je svoj najnoviji pametni telefon iz A serije – Samsung Galaxy A80, čiji su glavni aduti prva rotirajuća trostruka kamera i novi Infinity beskonačni ekran.

Galaxy A80 je stvoren za eru “uživo” – svijet u kojem digitalni stanovnici kreiraju, dijele i povezuju sadržaj u trenutku. Najnovije inovacije u kameri, dizajnu i performansama na Galaxy A80 donose novo mobilno iskustvo koje odgovara potrebama današnjih generacija: uvijek online i uvijek spremni, rekao je DJ Koh, predsjednik i izvršni direktor Odjela za IT i mobilne komunikacije kompanije Samsung Electronics.

Rotirajuća trostruka kamera pruža isti visokokvalitetni objektiv s prednje i zadnje strane te omogućava neprekidno fotografisanje i snimanje.

Glavna kamera ima 48 megapiksela, f.2.0 glavnog sočiva, 8-megapiksela, f / 2.2 ultra-širokog objektiva, a s Ultra Wide objektivom ugao gledanja širi se na 123 stupnjeva.

Uz to treba istaknuti i 3D dubinsku kameru koja korisnicima omogućuje snimanje omiljenih trenutaka uživo, uz karakteristike poput Live Focus Video načina rada koji snima videozapise nalik filmskim scenama.

Osim toga, način rada Super Steady Video smanjuje vibracije kod stvaranja videozapisa.

Galaxy A80 sadrži novi Samsung Infinity 6,7-inčni FHD+ Super AMOLED ekran, koji se proteže od ruba do ruba i s omjerom prikaza 20:9.

Uređaj je opremljen Samsung Knoxom, Samsungovom obrambenom sigurnosnom platformom dizajniranom za kompletnu zaštitu uređaja. 

Uz karakteristiku Samsung Pass, korisnici sada mogu sigurno i jednostavno pristupiti omiljenim aplikacijama i web stranicama putem senzora otiska prsta koji se nalazi na ekranu. On izgleda kao isti ultrazvučni senzor koji se koristi u modelima S10 i S10 Plus. Ovo bi trebalo da smanji trošenje i mehaničko oštećenje mehanizma.

Uz inteligentni unapređivač performansi korisnici će primijetiti ​​da će njihov Galaxy A80 raditi više, brže i duže kad god im zatreba. Njegov softver za optimizaciju performansi s vještačkom inteligencijom maksimizuje CPU, RAM i kapacitet baterije uređaja, prilagođavajući djelotvornost Galaxy A80 svakodnevnim potrebama korisnika.

Ako se pitate o tipu maske koje ćete moći da koristite sa modelom A80, telefon će očigledno biti isporučen sa prozirnom plastičnom maskom koja se nalazi u kutiji. Maska će pokrivati samo tri strane telefona, a gornji lijevi otvor će omogućiti fotoaparatu da se povuče.

Dugme za paljenje nalazi se na desnoj strani telefona i na sreću, bolje je pozicionirano od onoga na S10, koje je bilo previsoko.

Sa lijeve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i taster Bixby. Kao i S10, moći ćete ponovo mapirati Bixby tipku za pokretanje drugih aplikacija. 

Korisnici mogu unaprijediti svoj audio-vizualni doživljaj uz Dolby Atmos iz Bluetooth zvučnika.

Na dnu telefona ćete naći zvučnik i slot za Nano-SIM karticu. Nažalost, nema utora za microSD karticu, što znači da ste zaglavljeni sa 128GB interne memorije telefona.

Zanimljivo je da je ovo jedini Samsung telefon bez 3.5mm priključka za slušalice. Izgleda da na dnu telefona jednostavno nije bilo mjesta za to, i očigledno, zbog mehanizma pop-upa znači da se ne može nalaziti na vrhu.

Telefon će biti dostupan u tri boje: Srebrna, andjeosko zlatna i Fantom crna. Sve tri boje izgledaju sjajno, ali definitivno su magneti za otiske prstiju. Fantom crna boja je ultra sjajna i reflektirajuća i podsjeća na Ceramic Black S10 Plus.

A ako ga u BiH poželite kupiti po službenoj cijeni, džepovi će vam biti lakši za 1,259KM. 

(IT mixer)