Male novine iz Libertyja u Teksasu su odlučile da proslave ovogodišnji Dan nezavisnosti nizom objava na Facebooku u kojima će citirati dijelove Deklaracije o nezavisnosti. Tokom 12 dana uoči 4. jula, objavljivali su dijelove tog dokumenta.

Ali objava predviđena za 10. dan uklonjena je s Facebooka. Objašnjenje – zbog kršenja pravila korišćenja, odnosno Facebookovih standarda o govoru mržnje.

Za Facebook je sporan bio dio u kojem se navodi „nemilosrdni indijanski divljaci“.

U SAD-u se Deklaracija o nezavisnosti, temeljni dokument državnosti te zemlje, smatra gotovo svetinjom. I iako većina Amerikanaca zna da citira barem dio Deklaracije, rijetki bi rekli da je ona primjer govora mržnje.

Nakon što su iz novina reagovali i požalili se Facebooku, objava je ponovno dopuštena, a iz društvene mreže su se ispričali.

Svake sedmice obradimo milijune prijava i ponekad napravimo greške, ukratko su iz Facebooka opisali što se dogodilo.

Do greške je vjerojatno došlo jer Facebook koristi automatske filtere kako bi lakše i brže pronalazio nedobronamjerne objave. Međutim, ti filteri ne prepoznaju kontekst već samo ključne riječi pa dolazi do grešaka i označavanja nepoželjnima objave koje su zapravo legitimne.

Ovo nije prvi put da je Facebook pogrešno blokirao objavu koja je trebala biti dopuštena, ali često nakon žalbe ipak dopuste objave koje se temelje na umjetničkom ili kulturnom djelu.

Očigledno da „nemilosrdni indijanski divljaci“ potpada pod kulurno-umjetnički izraz.

(IT mixer/Washington Post)