Instagram i druga matična kompanija Facebook, kao i sibling kompanija WhatsApp imali su istodobno čudne probleme, izvještavali su mnogobrojni korisnici.

Na Instagramu su problemi ograničeni samo na određeni dio sajta. Korisnici prijavljuju da se njihov feed može učitati, ali da nije moguće objaviti ništa novo u njemu.

Na taj način se, prema Istangram korisnicima koji imaju problema, pojavljuje poruka o grešci koja ukazuje na to da „fotografija ne može biti postavljena“.

Problem je u najvećoj mjeri pogodio korisnike širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Više od 14.000 korisnika prijavilo je probleme sa Instagramom, dok se više od 7.500 i 1.600 korisnika žalilo na Facebook i WhatsApp, navodi se na web stranici za praćenje Downdetector.

Prekid je značio da korisnici sve tri platforme nisu bili u mogućnosti da pošalju ili vide slike, video zapise i druge datoteke. Pogodio je sve različite platforme na različite načine, a dok su se učitali određeni dijelovi stranica nisu radili.

Prošli put kada su se sve tri velike Facebook usluge slomile, remont je trajao mnogo sati. Kasnije je za taj problem bio okrivljen server, a najviše štete je bilo na Instagramu i WhatsAppu, kao i na Facebooku, budući da svi koriste zajedničku infrastrukturu.

„Zbog promjene konfiguracije servera mnogi ljudi su imali problema pri pristupanju našim aplikacijama i uslugama“, objavio je Facebook na Twitteru nakon što je prethodni ispad popravljen. „Sada smo riješili probleme i naši sistemi se oporavljaju. Žao nam je zbog neugodnosti i cijenimo strpljenje svih ljudi.“

Kada su se ovi problemi dogodili u martu, rečeno je da su možda najveći prekid u istoriji Interneta, jer je pogodilo milione ljudi.

„Po trajanju, ovo je daleko najveći prekid koji smo vidjeli od lansiranja Downdetector-a 2012. godine“, rekao je Tom Sanders, suosnivač Downdetector-a, za Techcrunch. „Naši sistemi su obradili oko 7,5 miliona izvještaja o problemima krajnjih korisnika tokom ovog incidenta. Nikada ranije nismo imali tako veliki remont. ”

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.