Najbitnija stvar kod Apple Watcha je da u osnovi morate posjedovati iPhone da biste ga mogli koristiti. Ovo je u suprotnosti Wear OS uređaja ili drugih platformi na kojima biste mogli upariti s iPhoneom. Međutim, čini se da se to mijenja sa Samsungovom najavljenom Galaxy Watch 4 serijom.

Za one koji su propustili najavu, ovo su najnoviji Samsungovi pametni satovi koji će također raditi na novoj Wear OS platformi na kojoj su sarađivali sa Google-om. Ono što je zanimljivo je da možda kao rezultat ove saradnje novi satovi Galaxy Watch 4 neće podržavati iOS.

Potpuno novi Galaxy Watch4 i Watch4 Classic iz Samsunga prvi su pametni satovi koji rade na Googleovoj novoj platformi Wear OS 3 koja je razvijena zajedno s korejskim tehnološkim divom. U zanimljivom zaokretu, Samsung-u je potreban pametni telefon koji podržava Google Mobile Services (GMS) kako bi aktivirao nove satove što znači da kako smo i naveli iOS,  ali i noviji Huawei uređaji, neće moći raditi s Galaxy Watch4 serijom.

To znači da ako posjedujete iPhone i do sada ste ga koristili zajedno sa starijom Samsungovom serijom pametnih satova Galaxy Watch, najnoviji model više se neće se lijepo slagati s Appleovom mobilnom platformom. Međutim, Samsung je potvrdio ArsTechnici da će, što se tiče starijih Galaxy Watch uređaja, ostati kompatibilni sa iOS-om i da će ga zasad nastaviti podržavati.

Službena stranica sa specifikacijama Watch4 na Samsungovoj web stranici dalje navodi zahtjeve za uparivanje pametnih telefona koji moraju pokrenuti Android 6.0 i novije verzije i imati više pd 1,5 GB RAM-a.

Sigurni smo da će biti korisnika iPhone-a ili Huawei-ja koji će biti razočarani ovim, ali da budemo iskreni, još uvijek postoji dosta alternativa koje nisu Apple Watch, pa se nadamo da će ti korisnici moći pronaći nešto drugo.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.