Delegaciji iz Kine je prezentovan projekat BIO4 Kampusa, čija je izgradnja počela

 

Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije, razgovarala je sa predstavnicima Instituta za industrijske inovacije i razvoj iz Vuhana u Kini o saradnji, naročito u okviru BIO4 Kampusa u Beogradu.

„Postoje različiti aspekti na kojima je naša saradnja moguća i poželjna uključujući vještačku inteligenciju, biotehnologiju, ali takođe i autonomna vozila jer smo za njih dobili dozvolu trećeg nivoa, pa je to takođe izuzetno bitno za budući razvoj Srbije“, rekla je Begović.

Istakla je da Srbija već ima dobru saradnju sa Kinom u oblasti nauke za koju su domaći naučnici izuzetno zainteresovani, prenosi agencija Beta.

„Kina će biti deo Sajma nauke i tehnoloških dostignuća u maju u Beogradu, kako bi naši predstavnici privatnog sektora mogli da vide fantastične inovacije koje dolaze iz Kine“, kazala je Begović.

Delegaciji iz Kine je prezentovan projekat BIO4 Kampusa, čija je izgradnja počela, a za koji je ministarka rekla da će biti mesto gde će akademska i naučno-istraživačka zajednica raditi blisko sa privatnim kompanijama i startapima.

Procijenjena vrijednost novog bioekonomskog haba iznosi oko 350 milona evra.

„Ovo je najveća pojedinačna investicija Srbije u nauku, ali takođe najveća i u regiji, tako da vidimo ovaj projekat kao prednost ne samo za našu državu, već i za region, ali i svet jer će biti izuzetno mesto za zajedničku saradnju“, rekla je Begović.

Navela je da će u okviru Kampusa biti i Panda centar u kom će na zajedničkim istraživanjima raditi srpski i kineski stručnjaci.

„Radujem se i nadam projektima u kojima možemo da ostvarimo zajedničku saradnju. Naša dosadašnja saradnja je izuzetno uspješna i želimo da je dodatno učvrstimo, u cilju jačanja prijateljstva i saradnje između naša dva naroda“ rekla je predstavnica Instituta za industrijske inovacije i razvoj Vuhan, Li Hiling.

 

BIO4 kampus

 

BIO4 kampus predstavlja spoj četiri oblasti – biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta, i jedinstven je multidisciplinarni projekat u širem regionu. Planirano je da se u njemu nalaze naučne institucije i fakulteti.

BIO4 kampus će promovisati multidisciplinarni pristup nauci, a u okviru njega će se nalaziti devet naučnih instituta, šest fakulteta Univerziteta u Beogradu, istraživačko-razvojna odjeljenja farmaceutskih i biotehnoloških kompanija, ekstenzija Naučno-tehnološkog parka Beograd za razvoj startapa, šest centara izuzetne naučne infrastrukture, konferencijski i multimedijalni izložbeni centar, i drugi sadržaji.

Ovaj holistički pristup omogućiće integraciju različitih naučnih disciplina, kao što su biologija, farmacija, hemija, informatika, agronomija i medicina, kako bi se stvorila inovativna rješenja za izazove i prilike moderne bioekonomije.

Kroz blisku saradnju sa regulatornim institucijama kao što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), BIO4 kampus će imati jedinstvenu prednost da kombinuje istraživanje i razvoj sa usklađivanjem sa regulativnim okvirom. Ova sinergija će olakšati transfer tehnologija i inovacija iz laboratorija u komercijalne projekte.

Dodatno, u BIO4 kampusu biće formirana nacionalna baza genetskih resursa (biobanka) sa velikom količinom podataka (od mikroorganizama i biljaka, preko životinjskih do ljudskih gena), što je samo po sebi vitalni nacionalni resurs.

(IT mixer)