Starlink, satelitski sistem za obezbjeđivanje interneta na teško dostupnim područjima, uskoro bi mogao da dobije konkurenciju iz Rusije

 

Dizajnerski zavod pete generacije (The Design Bureau Fifth Generation) iz Rusije, dio tehnološkog parka u Novosibirsku, ima u planu lansiranje grupe malih satelita koji bi doprineli radu Internet stvari (IoT), odnosno sistemu pametnih uređaja koji su povezani putem interneta, a koji može da uključuje bilo šta – od tostera do automobila.

„Naši budući planovi predviđaju lansiranje grupu malih satelita za uspostavljanje komunikacija u segmentu M2M (machine-to-machine)“, rekli su iz dizajnerskog biroa, ne precizirajući vremenski okvir stvaranja orbitalne konstelacije.

Radio modul namijenjen pružanju komunikacija trenutno se testira na satelitu Norby lansiranom sa svemirske luke Plesetsk od 28. septembra. Satelit je u orbiti i sve komunikacijske sesije s njim odvijaju se normalno. Satelit Norby neće činiti dio klastera jer je pokrenut za letačka ispitivanja platforme i ispitivanje njegove funkcionalne sposobnosti u stvarnim uslovima, rekli su iz dizajnerskog biroa.

Dizajn biro pete generacije bavi se dizajniranjem malih satelita i satelitske opreme na brodu. Kao svoj glavni projekt, Projektni biro razvija vlastitu modularnu satelitsku platformu CubeSat sa nizom svih potrebnih podsistema. Projektni biro izvodi ovaj posao zajedno sa Novosibirskim državnim univerzitetom i Odjelom za svemirska istraživanja univerziteta.

Veliki projekat „Pete generacije“ predstavljaće, zapravo, velika CubeSat platforma koja će sadržati čitav set neophodnih podsistema za obezbjeđivanje interneta.

Kako će da funkcioniše i kakav će biti ovaj sistem u poređenju sa Starlinkom, moraćemo da sačekamo kako bismo se uverili.

(TASS)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.