Sigma je predstavila Sigma fp L full-frame fotoaparat bez ogledala

 

Sigma fp L je najmanji i najlakši fotoaparat na svijetu bez ogledala punog kadra od 61 megapiksela.

Japanska Sigma je 2019. godine predstavila fp, s kojim je srušila rekord jer je to bio najmanji i najlakši fotoaparat bez ogledala punog kadra. Nudio je rezoluciju od 24,6 megapiksela.

Fp L izgleda identično Sigma fp. Širineje 4,4 „(112,6 mm), visine 2,8“ (69,9 mm) i dubine 45,3 mm. S baterijom i umetnutom SD karticom, fp L je težine 427 g, što je teže 5 g nego fp. Međutim, unutrašnjost je različita. Fp L uključuje novi senzor slike visoke rezolucije, poboljšani hibridni sistem autofokusa, dodatne funkcije za fotografije i video i još mnogo toga.

 

Bayer-ov senzor od 61 megapiksela

 

Jedna od primarnih razlika između Sigme fp i novog fp L je senzor slike. Fp L koristi Bayer-ov 61-megapikselni CMOS senzor slike osvijetljen pozadi, u odnosu na senzor od 24,6 megapiksela koji se nalazi u fp-u.

Prema Sigmi, 61MP senzor uključuje ugrađeni optički niskopropusni filter koji pomaže smanjiti moiré i aliasing artefakte.

Senzor ima izvorni ISO raspon od 100-25.600, koji se može proširiti na ISO 6-102.400. Ovo je isti izvorni i proširivi ISO opseg kao i fp, uprkos velikoj razlici u broju megapiksela između dvije kamere.

Sigma fp L full-frame fotoaparat bez ogledala

Korišćenjem namjenskog dugmeta ‘Boja’ na stražnjoj strani fp L, korisnici mogu pristupiti ukupno 15 načina rada u boji, uključujući par novih: Powder Blue i Duotone. Cjelokupna lista načina rada u boji je sljedeća: standardni, živopisni, neutralni, portretni, pejzažni, bioskopski, tamnocrveni i narandžasti, zalazak sunca (crveni), šumsko zeleni, FOV klasično plavi, FOV klasično žuti, jednobojni, praškasto plavi i duoton. Krivulju tona na fotoaparatu možete i fino da podesite pomoću dugmeta ‘Tone’.

Fp L uključuje brojne posebne karakteristike za fotografije i video zapise. Fotoaparat uključuje RAW obradu, mogućnost izvlačenja fotografija iz video datoteka, Cinemagraph funkcionalnost, HDR za fotografije i video zapise i još mnogo toga.

Visoka rezolucija omogućila je Crop Zoom, jedinstvenu Sigminu mogućnost koja nudi uvećanje do 5x bez ikakvog gubitka kvaliteta pri snimanju fotografija i Full HD videa. Crop Zoom se može pokrenuti povlačenjem prstom po LCD ekranu.

Za razliku od svog prethodnika, fp L ima phase-detection autofokus, kojeg kombinuje s kontrastnim. I ta se mogućnost koristi i za fotografije i za video.

 

4K UHD video do 30p

 

Kao i fp, i fp L je pogodan za video aplikacije. Fp L može snimati DCI 4K (4096 x 2160) pri 24p (samo sa RAW izlazom preko HDMI-a) i 4K UHD (3840 x 2160) pri 23,98p, 24p, 25p i 29,97p brzinama kadrova. 4K / 60p video ostaje nedostupan.

Prilikom snimanja Full HD video zapisa možete snimati pri 23,98p, 24p, 25p, 29,97p, 48p, 50p, 59,94p, 100p i 119,98p. Postoji automatsko obrezivanje pri brzini kadrova od 100p i 120p od 1,67x, što nije slučaj sa fp-om.

Sigma fp L

Fp L može snimati 4K UHD video u 12-bitnom CinemaDNG formatu do 24p. Fotoaparat takođe snima 8-bitni i 10-bitni CinemaDNG, uz MOV H.264 video.

Fotoaparat ima ugrađeni stereo mikrofon koji snima 16-bitni 48kHz zvuk, a možete priključiti i mikrofon. Fp i fp L nemaju namjenski izlaz za slušalice. Međutim, novi EVF-11 uključuje jedan, što je sjajan dodatak.

Jedinstvena mogućnost fp L-a je i ta da može normalno da snima dok mu se baterija puni preko USB-a – preko zidne utičnice, prenosnog USB punjača ili računara. To znači da ga možete neograničeno koristiti za streaming, kao web kameru.

Sigma fp L stiže na tržište slijedećeg mjeseca po cijeni od 2.299 evra.

 

Ključne karakteristike:

 

 • Kompaktni fotoaparat bez ogledala punog kadra
 • Najmanji i najlakši fotoaparat punog kadra na svijetu
 • Koristi L-nosač
 • Skalabilan dizajn
 • Kućište kamere zaštićeno od vremenskih utjecaja
 • Kompatibilno s elektronskim tražilom EVF-11
 • Bayer-ov senzor slike osvjetljen sa zadnje strane od 61 megapiksela
 • Izvorni ISO opseg od 100-25.600, proširiv na 6 -102.400
 • Hibridni sistem autofokusa s AF-om za otkrivanje kontrasta i senzorom faze na senzoru
 • Automatsko fokusiranje prepoznavanja lica / oka
 • 4K UHD video do 30p
 • Full HD video do 120p
 • Podržava 3 RAW video formata
 • Uključuje opcije pogodne za videografe kao što su vremenski kod, prikaz talasnih oblika i zebra uzorci
 • Trajanje baterije od 240 snimaka
 • USB punjenje tokom snimanja
 • Samo elektronski zatvarač

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.