Vlada Srbije je pronašla rješenje i nudi novi prijedlog za frilensere

 

Vlada Srbije ima rješenje za frilensere i sutra će im predstaviti novu ponudu na osnovu koje će oko 80 odsto njih biti oslobođeno plaćanja poreza i doprinosa koji nisu regulisali u prethodnih pet godina.

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu finansija, novi prijedlog predviđa i da država preostalim frilenserima otpiše sve kamate i da reprogram u trajanju od 10 godina.

Tako će, na primjer, frilenser sa prilivom od 500 evra mjesečno u trajanju od godinu dana morati da plati za te prihode svega sedam evra.

Vlada je tako pronašla rješenje za frilensere u skladu sa zakonom, koje neće ugroziti njihovo materijalno stanje.

Poreska uprava je u oktobru pozvala radnike na internetu da sami obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih pet godina ukoliko nisu redovno izmirivali svoje zakonske obaveze prema državi. Zbog toga su frilenseri negodovali u prethodnom periodu.

U Srbiji, prema nekim procjenama, ima oko 10.000 frilensera.

Na prošlom sastanku između Vlade i frilensera prijedlog Vlade Srbije je odbijen. Prijedlog je bio da se obustave svi postupci do izmjena Zakona o porezu na dohodak građana u aprilu, kojim bi se otpisale kamate na dugovanja frilensera i produžio rok otplate na 10 godina.

Udruženje radnika na internetu saopštio je da je taj prijedlog neprihvatljiv. Iz Vlade su tad odgovorili da je njihov prijedlog korektan i da će omogućiti onima koji žele da ga prihvate.

Da li će frilenserima da odgovara nova ponuda ostaje nam da vidimo kada Vlada sutra izađe sa zvaničnim saopštenjem.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.