Astronomi sa Univerziteta Mančester objavili su da su drugi put u istoriji otkriveni ponavljajući signali iz svemira sa obrascem, odnosno tajanstveni brzi prodor radio-talasa koji se ponavlja u pravilnim razmacima, a da nije poznat njegov izvor.

Jedna od najvažnijih karakteristika misterioznih signala iz dubokog svemira jeste to da su kratkotrajni i nepredvidivi. Obično se pojave iznenada na nekom dijelu neba i traju tek nekoliko milisekundi.

Međutim, ponavljajući radio-talasi, kada nije riječ samo o jednom intervalu već o više uzastopnih, vrlo su rijetki i posebno privlače pažnju nauke.

Ovi signali spadaju među najfascinantnije misterije u kosmosu. Izuzetno su snažni – neki oslobađaju više energije od 500 miliona zvijezda poput Sunca, a traju manje od treptaja oka.

Kako navode astronomi, još fascinantniji fenomen od ponavljajućih radio-talasa su oni koji se ponavljaju u pravilnim razmacima, svakih nekoliko dana ili mjeseci, kao da su usklađeni sa nekim nevidljivim svemirskim časovnikom.

Prošle godine, naučnici su detektovali osam novih ponavljajućih signala, što znači da ih je ukupno do sada zabilježeno desetak.

 

Do sada su uočena samo dva slučaja gdje se signali iz svemira ponavljaju u predvidivim razmacima

 

Naučnici su ranije ove godine prvi put uočili takav radio-signal iz svemira. Primijetili su da se ponavlja svakih 16,35 dana. Ovaj neobičan prodor radio-talasa tokom četiri dana svakih sat vremena izbaci signal ili dva, a zatim je neaktivan sljedećih 12 dana, da bi potom ponovio ciklus.

Sada su astronomi uočili još jedan obrazac u drugom slučaju – ovdje se radio-signali iz svemira pojavljuju tokom 90 dana, nakon čega slijedi miran period od 67 dana tokom kojeg nema signala. Ovaj se obrazac ponavlja svakih 157 dana, navode naučni portali.

„Do sada smo uočili samo još jedan takav signal. Periodičnost nam govori da je objekat koji stvara radio-talase, vjerovatno, u orbiti sa drugim astrofizičkim tijelom“, navodi za Si-En-En astronom Kustib Rajvade, rukovodilac studije i postdoktorand na Unoverzitetu Mančester.

Najnoviji signal dolazi iz dijela svemira koji je udaljen od Zemlje čak tri milijarde svjetlosnih godina, a riječ je o patuljastoj galaksiji.

Činjenica da je ovaj obrazac ponavljajućeg signala deset puta duži od drugog sličnog koji se ponavlja svakih 16 dana, pokazuje potencijalno veliki raspon mogućih aktivnosti svemirskih radio-talasa, smatraju istraživači.

Stručnjaci smatraju da bi ove signale mogle uzrokovati orbita masivne zvijezde, crna rupa ili gusta neutronska zvijezda, ali dokaza za sada nema.

Moguća objašnjenja za izvore raznih vrsta svemirskih signala kreću se od supernove, crnih rupa do vanzemaljaca.

(SRNA)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.