Iz Honde su objavili da se njihovom računarnom mrežom proširio virus što je uticalo na rad u nekim Hondinim fabrikama, a bezbjednosni stručnjaci pretpostavljaju da je riječ o ransomware-u

 

Nakon što je proizvodnju brojnih fabrikama u svijetu zaustavio korona virus, ove sedmice zaustavljen je rad u nekim Hondinim fabrikama, ali ne zbog korone, već zbog hakerskog napada.

Iz Honde su za medije potvrdili da je napad uticao na proizvodne operacije u nekim američkim fabrikama, a mediji izvještavaju da je, osim u SAD-u, proizvodnja zaustavljena i u fabrikama u Indiji, Turskoj i Velikoj Britaniji.

Naglašavaju da nema nikakvih dokaza da su se hakeri u napadu dokopali privatnih informacija korisnika.

Zaposleni u Hondi nisu mogli pristupiti internom računarnom sistemu kompanije ni serverima, a nisu mogli koristiti niti elektronsku poštu. Hondinom internom mrežom „raširio se virus“, a iako nema nikakvih konkretnijih detalja, bezbjednosni stručnjaci nagađaju da je riječ o ransomware-u.

Riječ je o vrsti malware-a koji zaključava računare, odnosno korisnicima onemogućuje pristup sadržaju na računarima. Za ponovni pristup sadržaju, traže otkupninu.

Bezbjednosni stručnjak Morgan Wright smatra da je riječ o ransomware-u Ekans koji je napravljen za napad na industrijske sisteme.

Način na koji je ransomware uspio zaraziti Hondine računare nije poznat, ali posljednjih mjeseci stručnjaci za bezbjednost više su puta upozorili na hakerske napade u kojima napadači koriste teme poput koronavirusa kako bi privukli pažnju i klikove ljude na stranice na kojima prijeti opasnost.

(BBC)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.